Horst Seehofer: a CSU jobban szerepel majd a bajor választáson, mint a felmérésekben

Külföld, 2018.10.12

Jobban szerepel majd a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) a tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson, mint a felmérésekben - hangsúlyozta Horst Seehofer pártelnök pénteken Münchenben a Landtag-választást felvezető kampány CSU-s zárórendezvényén.

Mint mondta, a vasárnapi választáson el kell érni, hogy "Bajorország Bajorország maradjon", és továbbra is stabil kormánya legyen.

A tartományt 1962 óta egy ciklusnyi megszakítással (2008-2013) egyedül kormányzó CSU következetes politikája révén Bajorország elmaradott régióból "prémium" tartomány lett, maga a "földi mennyország", amely "fényévekkel" előbbre tart, mint a többi 15 német tartomány - húzta alá Horst Seehofer.

Markus Söder tartományi miniszterelnök kiemelte, hogy a bajorok szinte mindenben jobban teljesítenek, mint a többi tartomány és Európa legtöbb országa. A fiatalkori munkanélküliség például Európa-szerte Bajorországban a legalacsonyabb, tíz év alatt egymillió munkahelyet teremtettek, és német összevetésben náluk a legalacsonyabb a bűncselekmények száma és a legmagasabb a felderített bűncselekmények aránya.

A CSU kampányzáró rendezvényein rendszerint a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Angela Merkel kancellár a díszvendég, ezúttal viszont egy másik kancellárt, Sebastian Kurz osztrák kormányfőt hívták meg.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke hangsúlyozta: Bajorország és Ausztria változtatta meg a migrációról folytatott európai vitát, együtt elérték, hogy az Európai Unió külső határának védelmével és a menedékkérők beáramlásának korlátozásával kapcsolatban általánosan elfogadott legyen mindaz, amiért 2015-ben még "patás ördögnek kiáltották ki" őket.

A 2015-ös, ellenőrizetlen menekülthullámra utalva hangsúlyozta: a világ iránti nyitottság nem jelenthet "kontrollvesztést".

A CSU a felmérések szerint a szavazatok 33-35 százalékát gyűjtheti össze vasárnap, szemben az öt évvel ezelőtti 47,7 százalékkal. A párt így várhatóan elveszíti abszolút többségét a Landtagban, és koalícióra kényszerül.

A második helyen a Zöldek végezhetnek, a szavazatok 16-19 százalékával, a baloldali irányultságú ökopárt támogatottsága akár megduplázódhat a 2013-ban szerzett 8,6 százalékhoz képest.

A harmadik helyért a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Szabad Választók (Freie Wähler) nevű jobboldali tartományi párt és a CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) versenyez, mindhárman a 10-12 százalékos sávban állnak. Az AfD most először szerezhet képviseletet a müncheni Landtagban.

Bejuthat a tartományi törvényhozásba az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke), a 2013-ban kiesett FDP pedig visszakerülhet. A két párt támogatottsága az 5 százalékos bejutási határ körül, 4,5 százalék és 5,5 százalék között van a felmérések szerint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!