Horvát államfő: Zágráb érdekelt a visegrádi négyekkel való együttműködésben

Külföld, 2017.03.28

Horvátország érdekelt a visegrádi négyekkel való (V4) együttműködésben - jelentette ki Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő kedden Zágrábban, Milos Zeman cseh köztársasági elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

A cseh államfő kétnapos hivatalos látogatásra érkezett az országba.

Grabar-Kitarovic jelezte: szeretné, ha a következő V4-csúcs egyike Horvátországban lenne, a tagországok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) államfőinek, valamint Szlovénia és Ausztria képviselőinek részvételével.

Zeman úgy vélte: Horvátország tapasztalata a migrációs válság kezelésében nagyban hozzájárulna a visegrádi kezdeményezéshez. A cseh államfő aggodalmát fejezte ki, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök beválthatja fenyegetését és megnyithatja hárommillió migráns előtt a kapukat Európa felé.

Az Európai Unió (EU) bővítésével kapcsolatban Zeman kiemelte: Prága támogatja a nyugat-balkáni országok európai integrációját. Mindazonáltal nyomatékosította, hogy Koszovónak nincs helye az unióban.

A cseh államfő ellenezte a többsebességes Európa beindítását, szerinte az EU-nak egységesnek kell maradnia.

Elsősorban a turizmus, az energetika, az élelmiszeripar, valamint az információs és kommunikációs technológia (ICT) terén való együttműködésről esett szó a horvát és a cseh köztárssági elnök találkozójának első napján, de tárgyaltak a horvát kezdeményezésre létrejött adriai-balti-fekete-tengeri összefogásról is. A kezdeményezés legfőbb célja, hogy az európai integráció érdekében erősítse a regionális együttműködést a Balti-tenger, az Adriai-tenger és a Fekete-tenger térségében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!