Horvát és lengyel államfő: Trump varsói látogatása az EU és Washington partnerségének bizonyítéka

Külföld, 2017.06.13

Donald Trump amerikai elnök részvétele a Három Tenger Kezdeményezés varsói csúcstalálkozóján az Európai Unió és az Egyesült Államok partnerségének bizonyítéka - vélekedett egybehangzóan Kolinda Grabar-Kitarovic horvát és Andrzej Duda lengyel államfő kedden közös sajtótájékoztatójukon Zágrábban.

Andrzej Duda, aki hivatalos látogatáson tartózkodik a horvát fővárosban, a sajtótájékoztató elején bejelentette, hogy logisztikai és biztonsági okokból az eredetileg tervezett helyszínről, a nyugat-lengyelországi Wroclawból Varsóba helyezik át a Három Tenger Kezdeményezés Donald Trump amerikai elnök részvételével júliusban tartandó csúcstalálkozóját .

A horvát államfő kifejezte reményét, hogy a találkozó megerősíti az Egyesült Államok és a kezdeményezés országainak gazdasági együttműködést is, különös tekintettel az energiaügy, a közlekedés és a digitális világ területén. A Három Tenger Kezdeményezés kérdéskörről 2015 szeptemberben kezdtek először tárgyalni a 12 közép-európai uniós tagországból álló, horvát kezdeményezésre létrejött adriai-balti-fekete-tengeri összefogás országainak első ülésén New Yorkban, az ENSZ-csúcstalálkozó keretében. A kezdeményezés legfőbb célja, hogy az európai integráció érdekében erősítse a regionális együttműködést a Balti-tenger, az Adriai-tenger és a Fekete-tenger közötti térségben.

Horvátország és Lengyelország együttműködéséről szólva Kolinda Grabar-Kitarovic elmondta: ez az egész közép-európai térség számára energetikai stabilitást, hatékonyságot és függetlenséget hozhat. A rijekai kikötő összekötése Lengyelországgal, valamint a krki cseppfolyósított földgáz (LNG) terminál összekapcsolása az észak-lengyelországi, swinoujsciei LNG-terminállal, az energetikai hálózat kiterjesztése egész Közép-Európára a szomszédos országok számára is fejlődést hozhat.

Kiemelte, hogy Horvátország és Lengyelország a NATO tagjai, ezért egyformán aggódnak, amikor Európa stabilitásáról és biztonságáról van szó.

"Oroszországot nem tartjuk ellenségnek és minden, amit a NATO tesz, a megelőzést szolgálja" - mondta a horvát államfő, amivel Andrzej Duda is egyetértett. Andrzej Duda ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Oroszország agresszív lépései, köztük az ukrajnai konfliktusban játszott szerepe miatt jelenleg nem látja értelmét, hogy magasabb szintre emeljék a NATO-Oroszország párbeszédet.

A két államfő állást foglalt az Európai Unió egységének megőrzése mellett, és elutasította a "kétsebességes Európa" elképzelését.

Az Európai Bizottság által a kötelező kvóta elutasítása miatt Lengyelország, Magyarország és Csehország ellen indított kötelezettségszegési eljárásról szólva Andrzej Duda kijelentette: Lengyelország nyitott ország, és lehetőségeihez mérten befogadja azokat a közel-keleti menekülteket, akik Lengyelországba akarnak jönni, és a háborúk elöl menekülnek.

"Ugyanakkor mint Lengyelország elnöke, nem értek egyet azzal, hogy az embereket erőszakkal hozzuk az országunkba, ahol erőszakkal kellene ott is tartanunk őket" - mondta. Úgy vélte: azok a menekültek, akik akaratuk ellenére kerülnének Lengyelországba, az első adandó alkalommal visszaszöknének Nyugat-Európába, ahová valójában menni akarnak. Hozzátette: ha valóban kötelezettségszegési eljárás indul, akkor úgy lenne igazságos, ha azon országok ellen is indulna, akik vállalták ugyan a kvótát, de nem teljesítették a migránsok elosztására irányuló kötelezettségeiket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!