Horvát kormányfő: a HDZ-nek meglesz a parlamenti többsége és folytatja a munkát

Külföld, 2017.04.27

A nagyobbik horvát kormánypártnak, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ) meglesz a parlamenti többsége és folytatni fogja a munkát - mondta Andrej Plenkovic kormányfő csütörtökön rendkívüli sajtótájékoztatóján Zágrábban, miután a kisebbik kormánypárt három miniszterének lemondását kérte.

Kijelentette: azok a miniszterek, aki nem képesek támogatni kollégájukat, nem lehetnek a kormány tagjai.

"Amennyiben én mint a kormány elnöke azt javaslom a nemzetgyűlésnek, hogy vesse el az ellenzéki szociáldemokraták indítványát és ezt szavazásra bocsátom, elvárom a kollegialitást a politikai partnerektől és a miniszterektől is a kormányban" - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy ez azonban nem történt meg, és a bizalom átváltott bizalmatlanságba, amivel a koalíciós partner átléptek egy határt.

A kormányfő a csütörtöki kormányülésen a kisebbik kormánypárt, a Híd Függetlenek Listája (Híd) három miniszterének felmentését kérte, miután ez utóbbiak nem támogatták Zdravko Maric pénzügyminiszter (HDZ) lemondatását célzó ellenzéki indítvány elutasítását.

Plenkovic kijelentette, hogy a HDZ mindig nagyon tisztességesen viselkedett a Híddal szemben. "Ebben a helyzetben azonban nem evezhetünk egy hajóban, ha ez egyik partner nem akarja a kezét nyújtani a másiknak, és teszi mindezt azelőtt, hogy Maric a parlamenti vitában elmondhatta volna saját álláspontját" - húzta alá.

Az SDP pénteken nyújtott be a parlamentben bizalmatlansági indítványt a pénzügyminiszter ellen, mivel korábban igazgató volt Horvátország legnagyobb magántulajdonú vállalatában, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokorban, és az SDP szerint tudnia kellett a konszern pénzügyi problémáiról, jóllehet mindvégig azt állította, a vállalat körül minden rendben van.

Plenkovic a kormányülésen azzal indokolta javaslatát: bár Maric egy ideig valóban az Agrokor alkalmazottja volt, nem tudhatta, mi történik a konszernben és nem terheli felelőség azért, ami az elmúlt hónapokban és hetekben történt.

Az SDP azt is felrótta Maricnak, hogy korábban még államtitkárként kedvezményes hitelt kapott a Horvát Postabanktól (HPB). A kormányfő szerint viszont nem törvénysértő, hogy Maric a HPB felügyelőbizottságának tagjaként alacsony kamatozású kölcsönt vett fel a pénzintézettől.

Bozo Petrov a Híd elnöke sajtótájékoztatóján elmondta: pártja vállalja a felelőséget minisztereiért a kormányban, Zdravko Maric azonban a HDZ felelőssége. "Nem tudjuk és nem akarjuk megbuktatni a kormányt, de nem támogatunk egy olyan minisztert, aki objektív okok miatt nem lehet pénzügyminiszter" - mondta Petrov, majd megjegyezte: Plenkovicnak kell választ adnia arra, ezzel a döntésével meg akarja-e buktatni a kabinetet.

A 151 fős horvát parlamentben a HDZ-nek jelenleg 62, a Hídnak 15 képviselője van. A kormánytöbbséghez legalább 76 képviselő támogatása szükséges.

A horvát jog nem szabályozza egyértelműen a miniszterek leváltásával kapcsolatos eljárást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!