Horvát kormányválság - A tisztségében maradhat a pénzügyminiszter

Külföld, 2017.05.04

Nem kapott többséget a horvát parlament csütörtöki ülésén a Zdravko Maric pénzügyminiszterrel szembeni bizalmatlansági indítvány, ezért a politikus a posztján maradhat.

A 151 tagú törvényhozás 75 képviselője szavazott Zdravko Maric menesztésére és 75 ellene, egy képviselő nem vett részt a voksoláson. A házelnök szünetet rendelt el, miután megállapította, hogy a törvényhozásban sem a vezető kormánypártnak, sem az ellenzéknek nincs meg a kellő többsége.

A parlament ülése csütörtök délután, a pártok konzultációi után folytatódik. A horvát sajtó beszámolói szerint legalább kétféle forgatókönyv szerint alakulhat az ülés folytatása.

A múlt héten, éppen a Maric elleni bizalmatlansági indítványról szóló kormányvitán egyet nem értés alakult ki a két kormánypárt között. Ezt követően a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) kezdeményezte, hogy váltsák le a kisebbik kormánypártot, a Híd Függetlenek Listáját (Híd) vezető Bozo Petrovot a házelnöki posztról. Bozo Petrov pedig csütörtökön egy új napirendi pont felvételét kérte, amely arra vonatkozik, hogy a törvényhozás oszlassa fel magát. A délutáni ülés a várakozások szerint ezen pontok egyikével kezdődik majd.

Amennyiben menesztik a házelnököt, bebizonyosodik, hogy a HDZ továbbra is rendelkezik kellő támogatottsággal, ha viszont a képviselők többsége Bozo Petrov javaslatát támogatja, hamarosan ismét előrehozott választásokat tartanak Horvátországban. Két év alatt ez lehet a harmadik parlamenti választás a nyugat-balkáni országban.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) azért nyújtott be bizalmatlansági indítványt a pénzügyminiszter ellen, mert Maric korábban igazgató volt Horvátország legnagyobb magántulajdonú vállalatában, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokorban, és az SDP szerint tudnia kellett a konszern pénzügyi problémáiról, jóllehet mindvégig azt állította, a vállalat körül minden rendben van.

Egyes politikai elemzők szerint az előző kormány az Mol-Ina-ügybe, a mostani pedig várhatóan az Agrokor-ügybe fog belebukni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!