Horvát lapok: az új koalícióból egyesek profitálnak, mások veszítenek

Külföld, 2017.06.09

A jobboldali kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a liberális Horvát Néppárt (HNS) koalíciójából egyesek profitálnak majd, míg mások veszítenek vele, de lesznek olyanok is, akiknek teljesen mindegy lesz, milyen lesz a jelenlegi horvát politikai válság kimenetele - írták a horvát lapok pénteken.

Az új koalíció földrengésként hatott a horvát politikai életre, ami számos változást hozhat a jövőben - vélekedett cikkében az Index.hr internetes hírportál.

A HDZ kormányon maradásának hosszú távon a legnagyobb vesztese a HNS lesz - írta a Vecernji List horvát napilap. A HNS évek óta a HDZ legerősebb ellenzéke, néha erősebben támadta a kormány és annak tajgait, mint a Szociáldemokrata Párt (SDP). A HNS-t a szétszakadás is fenyegeti. A tagság nagy része nem tud megbékélni azzal, hogy a liberális, nyugatbarát párt koalícióra lépett a konzervatív HDZ-vel. Várhatóan olyan meghatározó politikusokat is kizárnak majd a pártból, mint Vesna Pusic volt külügyminiszter vagy Anka Mrak Taritas volt építésügyi miniszter, aki a helyhatósági választásokon a második körben mindössze három százalékkal maradt el Milan Bandic polgármestertől, aki csaknem húsz éve vezeti a horvát fővárost.

Többek között ők sem támogatták a koalícióra lépést a HDZ-vel. Azzal, hogy a HNS folytatja az oktatási reformot, amely még tavaly januárban megakadt, valamint eléri, hogy eltávolítsák a jasenovaci második világháborús koncentrációs tábor közelében, a kilencvenes évek délszláv háborújában elesett honvédőknek állított emlékműről a Za dom spremni! (A hazáért készen állunk) usztasa köszönést, kelthetnek majd némi szimpátiát a HNS szavazóiban, de azok soha nem fogják megbocsátani, hogy a szociáldemokraták listáján bejutott kilenc képviselőből öt koalícióra lépett a HDZ-vel és ezzel szakadást okozott a pártban.

A Jutarnji List napilap úgy véli: a HDZ választóit is megoszthatja az új koalíció. A HDZ-ből kilépett Bruna Eshi és Zlatko Hasenbegovic volt kulturális miniszter nemrég új pártot alapítottak, és begyűjthetik a HDZ radikálisabb szimpatizánsainak szavazatait a következő választásokon. Amennyiben a HDZ a politikai közép felé orientálódik, megerősödhetnek a szélsőjobboldali pártok, amelyek az elmúlt években beolvadtak a HDZ-be.

Jóllehet az SDP előrehozott parlamenti választásokat sürgetett és keményen támadja a HNS-t a pálfordulásért, a lapok szerint időt kapott arra, hogy rendezhesse sorait. A szociáldemokraták tudják, hogy előrehozott parlamenti választásokon nem értek volna el jó eredményt. A pártban Zoran Milanovic elnök távozása óta két frakció alakult ki. A helyhatósági választásokon rosszul teljesítettek a szociáldemokraták, ezért néhányan az új pártelnök, a hat hónapja megválasztott Davor Bernardic távozását követelték. A lapok szerint a HNS időt nyert az SDP-nek, hogy rendezze belháborúit és újra a legnagyobb ellenzéki párttá nőhesse ki magát.

A volt kisebbik kormányzó párt, a Híd Függetlenek Listája (Híd) is nyert azzal, hogy a HDZ-nek sikerült új többséget létrehoznia a parlamentben. Miután a helyhatósági választásokon súlyos vereséget szenvedett volt partnerétől Metkovic városában, ahonnét a Híd kinőtte magát, valamint három megyében is, ahol az elöljárói helyekért a HDZ jelöltjeivel küzdött meg és veszített. A Híd is időt kapott, hogy rendezhesse sorait - írták a lapok.

Horvátországban azután alakult ki kormányválság, hogy Andrej Plenkovic kormányfő április végén kezdeményezte a kisebbik koalíciós párt, a Híd minisztereinek leváltását, mert támogatták az ellenzéki szociáldemokraták bizalmatlansági indítványát a pénzügyminiszterrel szemben. A koalíció felbomlásával a parlamenti többség is bizonytalanná vált. Amennyiben a kormányfő nem tudott volna új parlamenti többséget létrehozni, amelyet a helyhatósági választások utánra ígért, várhatóan néhány hónapon belül előrehozott parlamenti választást írtak volna ki az országban - két év alatt a harmadikat.

A 2015. novemberében választásokon fej-fej mellett végzett a két nagy párt, a HDZ és az SDP, és egyaránt tárgyalásokba kezdett a harmadik legtöbb mandátumot szerző Híd párttal, amely nélkül egyik sem tudott kormányt alakítani. A Híd végül a HDZ mellett döntött. A koalíció azonban nem volt hosszú életű, a nézeteltérések miatt a HDZ 2016 júniusában megbuktatta saját kormányát. A kabinet bukását követően a HDZ támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt. Miután a párt új elnököt választott Andrej Plenkovic európai parlamenti képviselő személyében, néhány héten belül sikerült leküzdenie a majd tízszázalékos hátrányát az SDP szemben. Így a 2016. szeptember 11-ei előrehozott parlamenti választásokat ismét a konzervatív HDZ nyerte meg, de megint nem szerzett abszolút többséget. A harmadik helyen pedig újfent a Híd végzett. A HDZ másodszor is koalícióra lépett a Híddal, de ez a koalíció sem tartott fél évnél tovább. Plenkovic ez év áprilisában szüntette meg az együttműködést a kisebbik kormányzó párttal, és most a liberálisokkal próbál meg tovább kormányozni. Amennyiben most sem jár sikerrel, a jövőben várhatóan nem lesz kivel koalícióra lépnie a HDZ-nek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!