Horvát lapok kifogásolják az ellenzéki SDP politikusainak nyomásgyakorlását

Külföld, 2018.02.07

Öt horvát hetilap, a Novi List, a Jutarnji List, a Vecernji List, a Slobodna Dalmacija és Glas Istre arra figyelmeztette az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) elnökségét, hogy a párt politikusainak részéről folyamatos és intenzív nyomásgyakorlásnak vannak kitéve - számolt be róla a horvát sajtó szerdán.

Az öt szerkesztőség közös nyílt levele szerint az SDP vezetése tudatában kell legyen annak, hogy pártjuk ilyen fajta politikája durván sérti a sajtószabadságot és más, a nyilvánosságra vonatkozó jogokat, amelyeket az alkotmány biztosít a média számára.

Az SDP kampányt folytat a sajtó ellen oly módon, hogy minden, a pártról megjelenő cikkel kapcsolatban helyreigazítást kér a szerkesztőségektől, és közben perrel fenyeget - írják. Ugyanakkor ahelyett, hogy a hibákra és tárgyi tévedésekre hívnák fel a figyelmet tömegesen érkező cáfolataikban, a cikkek szerzőit próbálják meg lejáratni és kétségbe vonni szakértelmüket - hangsúlyozták.

A napilapok szerint azokat az írásokat, amelyek nem felelnek meg az SDP vezetésének, a párt úgy értékeli, mint "az SDP és annak elnöke, Davor Bernardic személye ellen irányuló hamis és rosszindulatú konstrukciókat". Kiemelték, hogy az ellenzéki párt még a bírósági ítéletek közzétételére is helyreigazítást kér, amelyet az újságírók változtatás nélkül, egy előre meghatározott formában írhatnak csak meg.

Az öt szerkesztőség emlékezteti a szociáldemokrata vezetést, hogy pártjuk ezzel a viselkedéssel földbe tiporja az alapvető demokratikus jogokat és a szólásszabadságot.

"Tudniuk kell, hogy a média ennek ellenére továbbra is figyelemmel kíséri majd az SDP tevékenységét és tájékoztatni fog róla" - húzták alá.

Hozzátették: a második legnagyobb parlamenti és a legnagyobb ellenzéki pártnak a vitái, belső ellentétei és tagságának viszonya az aktuális vezetéshez és annak elnökéhez közérdekű témának számít. "Az állampolgároknak joguk van tudni, hogy működik az SDP belülről és milyen politikát képvisel."

Az a párt, amely délelőtt még síkra száll a szólásszabadságért, délután pedig cáfolatokat gyárt annak érdekében, hogy elhallgatassa az újságírókat, tisztességtelen, képmutató és becsapja a választókat - mutattak rá a lapok.

Az SDP vezetése egyelőre nem reagált az öt lap nyomásgyakorlásról szóló vádjaira.

Az elmúlt egy évben jelentősen csökkent az SDP népszerűsége, amiért a tagság egy része a 2016 novemberében a párt élére megválasztott Bernardicot okolja. Egyes elnökségi tagok, köztük az előző, szociáldemokrata kormány volt miniszterei szerint az elnök rossz kommunikátor és vezető, aki nem képes összetartani az SDP-t. Ezért frakciók alakultak a párton belül, a szocialista politikusok pedig sokszor nyilvánosan is bírálják Bernardicot és annak pártfogóit. A lapok nemrég arról írtak, hogy a közeljövőben akár le is válhatják a párt éléről.

A szociáldemokraták Zoran Milanovic kormányfő vezetésével 2011-től 2015-ig voltak hatalmon. Azóta kétszer tartottak parlamenti választásokat Horvátországban, és az SDP mindkétszer alulmaradt. A párt súlyos pénzügyi gondokkal is küzd. A hét elején a horvát legfelsőbb kereskedelmi bíróság 10 millió kuna (mintegy 410 millió forint) kampányköltség megfizetésére ítélte az SDP-t, miután vonatkozó számláit a párt a 2009-es helyhatósági választások óta nem rendezte. Sajtóhírek szerint az összeg miatt a párt számláját is zárolhatják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!