Horvátország schengeni csatlakozását szorgalmazta az Európai Parlament elnöke Zágrábban

Külföld, 2017.05.19

Az Európai Uniót (EU) fenyegető biztonsági kihívások miatt az Európai Parlament elnöke minden megtesz annak érdekében, hogy Horvátország mielőbb csatlakozhasson a schengeni övezethez - ezt maga az EP elnöke, Antonio Tajani jelentette ki pénteken Zágrábban.

A politikus egynapos hivatalos látogatásra érkezett a horvát fővárosba, ahol az EU jövőjéről tárgyalt a horvát állami vezetőkkel.

Az EU olyan kihívásokkal néz szembe, mint a fiatalok munkanélküliségének kérdése, a terrorista fenyegetések és a migrációs hullám - sorolta Tajani. "Létfontosságú, hogy az uniós tagállamok közösen lépjenek fel az EU stabilitása és a politikai stabilitás érdekében, és ezért nagyon fontos, hogy Horvátország is megőrizze belpolitikai szilárdságát" - hangoztatta Tajani.

Kiemelte, hogy Délkelet-Európa stabilitásának fenntartásában Horvátországnak kulcsfontosságú szerepe van. "Számos veszély fenyeget, köztük a közel-keleti harcterekről hazatérő iszlamista harcosok, ami miatt fontos a térség stabilitása" - nyomatékosította a politikus.

Úgy vélte: Horvátországnak fontos szerepe van a mediterrán térségben is. Amennyiben közös erővel sikerül stabilizálni a régiót, várhatóan csökkeni fog a menekültek száma - húzta alá.

Mindezek fényében annak a meggyőződésének adott hangot, hogy elengedhetetlen Horvátország mielőbbi csatlakozása a schengeni övezethez.

Az EP elnökét hivatalában fogadta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő, Gordan Jandrokovic házelnök és Andrej Plenkovic kormányfő. Tajani délután előadást tartott az EU jövőjéről a zágrábi tudományos és művészeti akadémián.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!