Hrojszman: Ukrajna toleráns a területén élő a nemzeti kisebbségekkel

Külföld, 2016.11.22

Az ukrán állam toleráns a területén élő nemzeti kisebbségekkel, jogaikat a nemzetközi normáknak megfelelően messzemenőkig tiszteletben tartja - vélekedett Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök kedden Kijevben, magyarországi látogatása előtt az MTI-nek adott exkluzív interjújában.

Az ukrán miniszterelnök a tervek szerint csütörtökön érkezik kétnapos hivatalos látogatásra Budapestre.

A kormányfő kifejtette, hogy az ukrán vezetés magától értetődően komoly figyelmet fordít az államnyelv, az ukrán fejlesztésére. "Ez azonban semmiképpen nem jelenti azt, hogy ezzel korlátoznák a magyar nyelv használatát" - hangsúlyozta. Megjegyezte: nehéz elképzelni azt, hogy például Magyarországon az ország állampolgárai nem beszélik az államnyelvet. "Mi pusztán jobb lehetőségeket akarunk biztosítani (a nemzeti kisebbségeknek) az ukrán, mint államnyelv elsajátítására" - jelentette ki.

A kárpátaljai magyar szervezetek által kifogásolt, szerintük az anyanyelven történő tanuláshoz való alkotmányos alapjogot sértő oktatási törvénytervezetet illetően a miniszterelnök rámutatott arra, hogy az ukrán oktatási minisztérium a kérdésben többször konzultált a nemzeti kisebbségek szervezeteinek képviselőivel. Hrojszman ígéretet tett arra, hogy figyelembe veszik az említett szervezetekkel folytatott egyeztetéseken elhangzottakat, mikor a jogszabályt végleges formába öntik.

A miniszterelnök alapelvnek nevezte, hogy az új ukrán törvényeknek meg kell felelniük az európai normáknak. "Ukrajna minden állampolgára nemzetiségi hovatartozástól függetlenül egyformán értékes számunkra. Feladatunknak tekintjük, hogy a nemzeti kisebbségeink életét minél kényelmesebbé tegyük" - hangoztatta.

A magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatokról szólva kiemelte, hogy Ukrajna fontosnak tartja az együttműködés szorosabbá tételét a szomszédos Magyarországgal. Kiemelte, hogy bőséges lehetőségei, továbbá konkrét közös projektjei vannak a két országnak gazdasági, kulturális, infrastrukturális és energetikai területen, Kijev érdekelt a stratégiai kapcsolatok fejlesztésében is. Szavai szerint magyarországi megbeszélésein kiemelten lesz szó az infrastrukturális, az energetikai, a határ menti és a környezetvédelmi együttműködésről. "Megvitatjuk az együttműködés jelenlegi állását, és pontos terveket határozunk meg arra vonatkozóan, mit kell még a két félnek megtennie a fejlesztések megvalósulása érdekében" - fejtette ki.

Ukrajna európai uniós vízummentességével kapcsolatban ismételten leszögezte, hogy Kijev teljesítette az EU minden követelését. Szavai szerint az uniónak kötelessége ezek után mihamarabb döntést hoznia a kérdésben. Mint mondta, Kijev nagyra értékeli Magyarország támogatását abban, hogy az ukrán állampolgárok vízummentesen utazhassanak az EU-tagországokba.

A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktussal kapcsolatban leszögezte, hogy Oroszország agressziót hajtott végre Ukrajnával szemben. Hangsúlyozta, hogy Kijev továbbra is a válság békés rendezése mellett van. "Ehhez viszont Moszkvának teljesítenie kell vállalt kötelezettségeit, a nemzetközi közösség követeléseit és a nemzetközi jogszabályokban foglaltakat" - fűzte hozzá az ukrán miniszterelnök.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!