Hurrikánok - Emmanuel Macron a francia Antillákra látogat, ahol bírálatok érik a kormányt

Külföld, 2017.09.12

Az Irma hurrikán által letarolt francia Antillákra érkezik kedden Emmanuel Macron francia államfő, miközben a térségben folyamatos bírálatok érik a hatóságokat a katasztrófa utáni válságkezelés miatt.

A köztársasági elnök gépe a Franciaországhoz tartozó, karibi Guadeloupe-ra érkezik, ahonnan Emmanuel Macron először Saint-Martin, majd Saint-Barthélemy szigetekre látogat el. A kormányzat előzetesen a 95 százalékban megrongálódott infrastruktúra teljes újjáépítését ígérte.

A helyiek és az anyaországban a politikai ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy késlekedett segítséget és rendőri erősítést küldeni a 75 ezer lakosú Saint-Martin szigetére, ahol a hurrikán elvonulását követően napokig káosz uralkodott, s fosztogatók lepték el az utcákat.

Édouard Philippe miniszterelnök visszautasította a kritikákat, és elítélte azokat, akik "szakértőként improvizálnak a válságkezelésben, csak azért, hogy polémiát teremtsenek". Ellenzéki politikusok parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is követelik a helyzet kivizsgálására, amelyet Gérard Collomb belügyminiszter szerint a kormány "szívesen elfogad".

A helyi csendőrség szerint szeptember 7. óta 23 embert tartóztattak le. A tájékoztatás szerint meg kell különböztetni "a szinte szükségesnek tekinthető lopásokat" - amelyeket azok követtek el, akik "mindenüket elvesztették, féltek, éhesek és szomjasak voltak" . azoktól a bűntettektől, amelyek során elektronikai eszközöket, ékszereket vittek el üzletekből.

"Nem volt egy elvesztegetett óra sem. Az állam mindent megtett, amit tudott" - mondta Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter kedden a Le Parisien című napilapnak. A kormány jelezte, hogy a helyreállítás koordinálására tárcaközi megbízottat nevez ki a következő napokban.

A légi és a tengeri "híd" megindult, eddig 85 tonna élelmiszert és egymillió liter ivóvizet, valamint több mint 2 tonna gyógyszert szállítottak a hatóságok Saint-Martinre.

A helyszíni tudósítások szerint a legfőbb gondot jelenleg az jelenti, hogy a helyiek egy jelentős része szeretné elhagyni a szigetet, miután a házaikat teljesen letarolta a hurrikán, de csak nagyon kevés repülőgép indul a szomszédos karibi szigetekre, így napokat kell várniuk a távozásra jelentkezőknek.

Saint-Martin francia oldalának repülőterén a károk korlátozottak, de a menetrend szerinti légi forgalom még nem indult meg, kizárólag a hatósági gépek közlekednek.

A kormány listát állított össze azokról, akik végleg el kívánják hagyni Saint-Martint, és elsőbbséget élveznek azok, akiknek lakhatatlanná vált a házuk, illetve a gyerekek és az idősek. A távozókat Guadeloupe szigetére egy befogadó és orientációs központba szállítják át.

Az Air France légitársaság kedden bejelentette hogy a guadeloupe-i Pointe-a-Pitre-ről napi eggyel több járatot indít Párizs felé az evakuálás felgyorsítására.

Miután a kórházak is részben használhatatlanná váltak, a miniszterelnök kedden bejelentette, hogy a Saint-Martin sziget székhelyének számító Marigot stadionjában felállítanak egy "nagy kapacitású egészségügyi sátrat", mielőtt egy kórházként szolgáló hadihajó érkezik a két sziget ellátására.

Saint-Martin szigetén szerdáig érvényben marad az este 7 órától reggel 7 óráig tartó kijárási tilalom, a rendőri és katonai erők száma pedig 1500-ról 2 ezerre emelkedik.

A francia szigeteken legalább tízen meghaltak és heten eltűntek az Irma múlt heti pusztításában, Saint-Martin holland oldalán négy áldozatról tudni. A Karib-szigeteken összesen 27-en estek áldozatul az elmúlt évtizedek legerősebb hurrikánjaként számon tartott Irmának.

Saint-Martin szigetének teljes területe mintegy 90 négyzetkilométer, és mintegy 77 ezren lakják. A sziget északi fele Franciaországhoz, déli része pedig Hollandiához tartozik, utóbbi Sint Maarten néven.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!