Hurrikánok - Washington újabb katonákat küld Puerto Ricóra, minden költséget átvállal

Külföld, 2017.09.27

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) újabb katonákat küld Puerto Ricóra, hogy segítsenek a Maria hurrikán utáni kárelhárításban, a szövetségi kormányzat minden költséget átvállal.

A kedd esti bejelentés szerint az elkövetkező napokban várhatóan 2500 katona érkezik Puerto Ricóra, ahol már jelenleg szintén 2500 katona segédkezik a mentésben és a takarításban.

Az Egyesült Államok Északi Parancsnokságának szóvivője közölte: további egészségügyi berendezéseket és mozgatható orvosi rendelőket, műholdas kommunikációs berendezéseket szállítanak a szigetre, továbbá a hadsereg egyik észak-karolinai támaszpontjáról olyan civil egység is Puerto Ricóra utazik, amelyik hangosbeszélőkkel, teherautókkal, szórólapokkal segíti a helybélieket információkkal.

Brock Long, a szövetségi katasztrófaelhárítási hivatal (Fema) vezetője bejelentette: az amerikai tengerészet és parti őrség 16 hajója már a Puerto Ricó-i vizeken, tíz másik hajó pedig úton van. Szombaton Baltimore kikötőjéből indul Puerto Ricóba egy kórházhajó, amely három-öt nap alatt ér a szigetre. A segélyeket katonai repülőgépekkel juttatják el a lakosokhoz.

A Fehér Ház - szintén kedden este - azt közölte, hogy teljes egészében fedezi a romeltakarítás költségeit, és hat hónapon keresztül fedezi a hurrikán pusztításai nyomán felmerülő egyéb költségeket is. A segítség azért jelentős, mert hasonló természeti katasztrófák esetében a szövetségi kormány a károk 75 százalékát fedezi, míg 25 százalékot a szövetségi államoknak, illetve a külső területeknek kell finanszírozniuk.

Donald Trump elnököt korábban demokrata párti politikusok bírálták, mert szerintük több figyelmet szentelt a labdarúgókkal és a labdarúgóklubokkal folytatott vitájának, mint Puerto Rico tragédiájának. Az elnök kedden bejelentette: a hurrikán áldozatainak "hathatós segítséget" nyújtanak, ő pedig a jövő héten Puerto Ricóra és az amerikai Virgin-szigetekre látogat. Trump ugyanakkor leszögezte: a segítség eljuttatása komplikáltabb és nehezebb, mint Texasban vagy Floridában volt, mert Puerto Ricót - amely társult állama az Egyesült Államoknak - óceán választja el az Egyesült Államoktól.

Carmen Yulin Cruz, a főváros, San Juan polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a humanitárius segítség gyors eljuttatása "élet-halál kérdése".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!