Idén már 4,5 milliárd dollárt utaltak haza a külföldön dolgozó ukránok

Külföld, 2018.08.08

A privát pénzátutalások volumene külföldről Ukrajnába az idei év első öt hónapjában 30 százalékkal haladta meg a tavalyi év hasonló időszakáét és elérte a 4,5 milliárd dollárt - adta hírül Bohdan Danilisin, az ukrán jegybank tanácsának elnöke szerdán Facebook-oldalán.

A tisztségviselő szerint a munkaerő kivándorlása csökkenti a munkanélküliséget, a szegénységet, de hosszú távon negatív következményekkel is jár: a munkaképes lakosság számának csökkenésével, a képzett, fiatal munkaerő elvándorlásával, a szociális kiadások növekedésével.

Az UNIAN ukrán hírügynökség emlékeztetett arra, hogy 2017-ben 9,3 milliárd dollár érkezett így az országba, 24 százalékkal több az előző évinél. Idén a nemzeti bank összesen 11,6 milliárd dollár átutalásával számol.

Andrij Reva szociálpolitikai miniszter által a múlt hónapban közölt adatok szerint jelenleg mintegy 3,2 millió ukrán dolgozik külföldön állandó jelleggel, 9 millióan pedig 1-6 hónapos idénymunkára utaznak külföldre.

Az ukrán vendégmunkások legkedveltebb célországa Lengyelország, ahol becslések szerint egymillió ukrán dolgozik, innen érkezett tavaly a külföldi átutalások egyharmada. Oroszországban ugyan többen dolgoznak, mint Lengyelországban - különböző becslések egy és hárommillió közé teszik az ott dolgozók számát -, de az onnan érkező átutalások mennyisége messze elmarad a Lengyelországitól.

Ennek oka, hogy Lengyelországban 40-50 százalékkal magasabbak a keresetek mint Oroszországban, valamint az, hogy az oroszországi bankok korlátozásai miatt az ukránok inkább készpénzben viszik haza a fizetésüket. Tavaly Oroszországból az ott dolgozó ukránok mindössze 1,4 millió dollárt utaltak haza - írta a 112.ua hírportál.

Az UNIAN a héten adott hírt a lengyel rádió beszámolójára hivatkozva arról, hogy a Lengyelországban dolgozó ukránok három hónap alatt rekordösszeget, összesen csaknem 3 milliárd zlotyit, azaz 800 millió dollárt utaltak haza, ami 700 millióval több, mint az előző év hasonló időszakában volt. Az összeg java része idénymunkásoktól származott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!