Időjárás - A hóvihar elmúltával erős lehűlésre lehet számítani Romániában

Külföld, 2017.04.21

A másfél napig tartó kiadós havazás és viharos szél délutánig elhagyja Románia keleti részét is, de pénteken erős lehűlésre figyelmeztető közleményt adott ki az egész országra a román meteorológiai szolgálat.

A figyelmeztetés szerint péntek estig mindenütt megszűnik a csapadék, de szombatra virradó éjszaka országszerte fagypont alá csökken a hőmérséklet, az erdélyi medence szélvédett területein, Hargita megyében akár mínusz tíz fokig is hűlhet a levegő.

Az ország középső és keleti részét 10-20 centiméteres hótakaró borítja, és továbbra is erős szél fúj. Sepsiszentgyörgyön 20, Csíkszeredában és Brassóban 15 centiméteres a hóréteg vastagsága, a Fogarasi-havasokban a 2000 méter magasságban lévő Balea-tónál már 180 centimétert is meghaladja a hótakaró, miután az utóbbi két napban 30 centiméternyi friss hó hullott.

A közlekedésben a még mindig viharos erősségű szél okoz gondokat, amely - főleg az ország keleti részén - ellehetetleníti a hókotrók munkáját. Péntek reggel az útburkolatra fagyott jégréteg miatt lezárták az A1-es autópálya húsz kilométeres szakaszát Pitesti környékén, de nyolc moldvai országút is járhatatlan a hóátfúvások és jegesedés miatt. A jászvásári (Iasi) repülőteret az erős havazás és rossz látási viszonyok miatt péntek reggel több órára lezárták, két, Moldvába tartó járat a bukaresti nemzetközi repülőtéren szállt le.

Az ország tengeri kikötőit is lezárták az erős szél miatt. A moldvai Szucsáva megyében a hóvihar által megrongált villanyvezetékek miatt csaknem háromezer háztartás maradt áramellátás nélkül.

Az erős szél egyedüli pozitív hozadéka az, hogy megugrott a szélerőművek teljesítménye, amelyek péntek reggel Románia energiatermelésének több mint 28 százalékát (2650 megawatt) biztosították.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!