Időjárás - Fennakadásokat okozott és halálos áldozatot követelt Németországban a szélvihar

Külföld, 2018.01.18

Németországban is közlekedési fennakadásokat és károkat okozott csütörtökön az Európa nyugati részén végigsöprő szélvihar, többen meg is sérültek, és egy ember meghalt.

A Németország nyugati tartományaira óránkénti 120-130 kilométeres sebességes széllökésekkel érkezett Friederike nevű viharfront miatt több térségben felfüggesztették a vasúti közlekedést. Nem járnak a helyi és regionális vonatok a legnépesebb tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában, valamint Rajna-vidék-Pflazban, Alsó-Szászországban, Szászországban, Szász-Anhalt tartományban, Türingiában és Hessen északi részén. A Deutsche Bahn vasúttársaság délután az ország egész területén felfüggesztette a távolsági járatok indítását.

Akadozik a közlekedés a nyugati régió légiközlekedési csomópontjaiban, a Köln/Bonn repülőtéren és a düsseldorfi repülőtéren is, ahol az orkánerejű szél miatt késésekkel és járatkimaradásokkal kell számolni.

A lehűlést okozó front miatt sokhelyütt jegesek az utak. Alsó-Szászországban a helyi rendőrség tájékoztatása szerint szinte percenként történnek koccanásos balesetek. Hessenben a szél még építési darukat is feldöntött és elsodort teherautókat az utakról.

Máshol leszakadt felsővezetékek, beomló tetőszerkezetek és kicsavarodott fák okoznak gondot, sérüléseket. A Westdeutscher Rundfunk regionális közszolgálati médiatársaság jelentése szerint csak Észak-Rajna-Vesztfáliában több mint 7000 helyszínre riasztották a tűzoltókat. A tartomány több városában megszakították a tanítást és bezárták az iskolákat, és lezártak parkokat, piacokat és állatkerteket. A leszakadó ágak és tetőcserepek több embert megsebesítettek. A holland határnál fekvő Kleve közelében egy idős férfit agyoncsapott egy kidőlő fa.

Az országos meteorológiai szolgálat (DWD) az ország egészére figyelmeztetést adott ki, a középső és nyugati régiókban a legmagasabb fokú, vörös riasztás van érvényben. A legerősebb, óránkénti 134 kilométeres sebességű szelet az ország középső térségében, a Hessen tartományi Geismar-Frankenberg mérőállomáson regisztrálták. A DWD előrejelzése szerint a viharfront péntekre virradóra hagyja el az országot, Lengyelország felé.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!