IfW: az idén lendületet vesz a német konjunktúra

Külföld, 2017.03.09

A belső fogyasztás mellett már a növekvő exportnak és a beruházásoknak köszönhetően is szélesebb gazdasági bázisra támaszkodva fokozatosan egyre nagyobb lendületre tesz szert a német konjunktúra a kieli Institut für Weltwirtschaft (IfW) gazdaságkutató intézet csütörtökön közzétett elemzése szerint.

Az idén 1,7 százalékos, a hétköznapokra eső munkaszüneti napok nagy száma miatt a tavalyi 1,9 százaléknál alacsonyabb német GDP-növekedésre számít az IfW. Munkanapokkal kiigazítva azonban a növekedés két százalék körüli lehet. "Összességében folytatódik a német gazdaság robusztus növekedési trendje, de a korábbinál már szélesebb alapokon" - foglalta össze a gazságkutató intézet 2018-ig terjedő periódusra kiadott előrejelzését Stefan Kooths, a prognosztikai osztály vezetője.

A tavalyi 2,3 százalékról az idén és jövőre 2,1 százalékra lassul a lakossági fogyasztás növekedésének az üteme, részben a magasabb energiaárak vásárlóerőt csökkentő hatása, részben pedig a menekültek ellátására fordított összegek csökkenése miatt. A reáljövedelmek a tavalyi két százalék után az idén 1,2 százalékkal, jövőre pedig 1,4 százalékkal emelkednek az IfW szerint.

Az export az idén 3,7 százalékkal, jövőre öt százalékkal növekszik. A folyó fizetési mérleg többlete várhatóan GDP-arányosan egy százalékponttal 7,5 százalékra csökken az előrejelzési periódus végére.

Lendületet vesz a beruházások növekedése is, különösen az építőiparban, ahol az idén 2,6 százalékos, jövőre pedig négy százalékos lesz a növekedés. "Az alacsony kamatkörnyezet kedvez a beruházások finanszírozásának, csakúgy, mint a magas költségvetési bevételek az infrastrukturális beruházások finanszírozásának" - mutatott rá Stefan Kooths. Gyorsul a termelő-berendezésekre fordított beruházások növekedése is, ami az idei 1,4 százalék után jövőre öt százalékkal emelkedik.

A termelőeszköz-beruházások növekedése miatt a tényleges és a potenciális GDP-növekedés közötti eltérés, az output gap a tavalyi 0,8 százalékról az idén 1,1 százalékra, 2018-ban pedig 1,7 százalékra nyílik az IfW várakozásai szerint.

Az infláció magasabb lesz a korábban jelzettnél az idén is és jövőre is. A februári két százalék feletti infláció az olajár emelkedése mellett már bázishatásoknak volt köszönhető. Energiaárak nélkül a januári éves infláció 1,5 százalék volt a tavalyi egész éves 1,2 százalék után. Az IfW az idei évre és az elkövetkezőre 1,8 százalék inflációt jelez előre.
https://www.ifw-kiel.de/pub/kieler-konjunkturberichte/2017/kkb_29_2017-q1_deutschland_de.pdf
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!