Illegális bevándorlás - A boszniai hatóságok augusztusban 1208 migráns tartóztattak fel

Külföld, 2018.08.21

A boszniai hatóságok augusztusban 1208 illegális határsértőt tartóztattak fel és küldtek vissza abba az országba, ahonnét érkeztek - közölte az N1 boszniai hírcsatorna kedden.

Az utóbbi időszakban újabb gócpontok alakultak ki a boszniai-szerb határon Északkelet-Boszniában, Bijeljina környékén. Valamivel kevesebben érkeznek jelenleg Kelet-Boszniába, Visegrad, Zvornik és Foce körzetébe és Délkelet-Boszniába, Montenegró irányából.

A boszniai határőrség közleménye szerint a szigorított határvédelemnek köszönhetően sikerült feltartóztatni a migránsokat és visszaküldeni őket abba az országba, ahonnét jöttek. Júniustól a határőrök mellett rendőrök is védik Bosznia-Hercegovina keleti határait, valamint a boszniai Szerb Köztársaság rendőrei is segítenek.

Dragan Mektic boszniai nemzetbiztonsági miniszter kedden Banja Lukán azt mondta: jelenleg kevesebb mint 2000 migráns tartózkodik az országban: Bihacson 700, Velika Kaldusán szintén 700, a Sedra Hotelben pedig, Bihac mellett 200 migráns van. Hozzátette: kisebb számban még előfordulhatnak az ország más területein.

Kiemelte, hogy az év eleje óta közel 11 ezer illegális bevándorló érkezett Bosznia-Hercegovinába, de 9 ezren már Horvátország irányába elhagyták az országot.

Megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint a horvát rendőrség nem adott pontos adatokat akkor, amikor azt közölte, hogy az év eleje óta 2500 migránst tartóztattak fel, akik illegálisan akarták átlépni a horvát-boszniai határt. A horvát rendőrök vagy nem fedezték fel őket, vagy nem pontos információkat közöltek - húzta alá. "Ezek az emberek nincsenek Bosznia-Hercegovinában, mert akkor látnunk kellene őket" - mondta.

Davor Bozinovic horvát belügyminiszter hétfőn cáfolta, hogy több ezer migráns Horvátországon keresztül távozott volna Nyugat-Európába. Mint mondta, az év eleje óta a boszniai- horvát és a boszniai-szerb határon összesen 3500 migránst tartóztattak fel. Ebben az évben 26 százalékkal nőtt az illegális határsértések száma, nagyrészt a horvát-szerb határon - mondta Bozinovic, hozzátette ugyanakkor, hogy az idén 70 százalékkal nőtt a letartóztatott embercsempészek száma is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!