Illegális bevándorlás - A migránsok partraszállását sürgette az olasz képviselőház elnöke

Külföld, 2018.08.22

A migránsok partraszállását sürgette a szicíliai Catania kikötőjében veszteglő hajójáról Roberto Fico, a római képviselőház elnöke, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt politikusa szerdán, de a belügyminiszter, Matteo Salvini ezt továbbra sem engedélyezte.

Roberto Fico Twitter-bejegyzésben üzent Matteo Salvininek, hangsúlyozva, hogy "az Európai Unió országaival való jogos egyeztetés problémamentesen folytatódhat, de most a 177 személynek - köztük kíséret nélküli kiskorúaknak - partra kell szállniuk". Az M5S mozgalmi szárnyához tartozó Fico hozzátette: "Nem lehet tovább a fedélzeten tartani őket, és el kell osztani őket az EU-ban".

Matteo Salvini a másik kormánypárt, a Liga vezetője szintén közösségi üzenettel válaszolt. Azt írta, őrült helyzetnek tartja, hogy miután az előző balközép kormány hagyta, hogy Olaszországot a partjaira az utóbbi években érkezett "több mint 700 ezer migráns megszállja", most őt vádolják, mert véget akar vetni a korábbi migrációs gyakorlatnak. "Nem adom fel, ezen az úton haladok tovább" - írta Matteo Salvini.

Az olasz belügyminiszter egyelőre nem engedélyezi a Diciotti fedélzetén olasz kikötőbe érkezett migránsok partraszállását. A hajót a cataniai kikötőben az olasz hatóságok gyűrűje övezi, és senki nem közelítheti meg.

A hajóra eddig csak a szicíliai Agrigento ügyésze léphetett fel, aki a Líbiából indult migránsokat hallgatja meg. A csoport tagjainak többsége eritreai, tehát menedékkérelemre jogosult.

A cataniai kiskorúak bírósága, valamint olasz és nemzetközi humanitárius szervezetek azt kérték az olasz belügyminisztertől, a hajón tartózkodó 29 kis- és fiatalkorút engedje leszállni a Diciottiról.

Roberto Saviano olasz író "túszejtéssel" vádolta Matteo Salvinit. A belügyminiszter ostobának nevezte Savianót.

Az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója csütörtökön vette a csoportot fedélzetre a Máltához tartozó tengeri övezetben. Miután Málta megtagadta, hogy a szigetországba vigyék őket, az olasz parti őrség hajója egészen hétfőig Lampedusa vizein vesztegelt, majd Danilo Toninelli infrastrukturális és közlekedési miniszter, M5S-politikus engedélyezte, hogy a Diciotti Catania kikötőjében megálljon. Matteo Salvini belügyminiszter, a Liga politikusa viszont nemet mondott arra, hogy a fedélzeten tartózkodó 177 migráns olasz területre lépjen, vagyis leszálljon a Diciottiról.

Az olasz belügyminisztérium hétfőn közleményben hangsúlyozta, hogy Matteo Salvini belügyminiszter "nem adott és nem is fog engedélyt adni" a migránsok partraszállásához, amíg nem kap garanciákat az EU-tól, hogy a menedékkérőket szétosztják a tagállamok között.

Az olasz külügyminisztérium szintén fellépésre szólította az Európai Bizottságot a migránsok szétosztását szorgalmazva.

Tove Ernst az Európai Bizottság szóvivője úgy nyilatkozott, az Unió dolgozik a megoldáson a 177 migráns minél előbbi partraszállása érdekében, amit a Bizottság "humanitárius kötelességnek" tart.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!