Illegális bevándorlás - Avramopulosz: egyhangú uniós álláspontra lenne szükség az ENSZ migrációs csomagjáról szóló tárgyalásokon

Külföld, 2018.04.17

Közös álláspontot kellene képviselniük az Európai Unió országainak az ENSZ készülő migrációs egyezményeiről szóló tárgyalásokon, a tagállamok egyike azonban sajnálatos módon megbontotta ezt az egységet - közölte szakértők szerint Magyarországra utalva Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációügyi biztos kedden Strasbourgban.

Avramopulosz erről az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén beszélt, kiemelve, hogy a szóban forgó állam álláspontja nincs összhangban a másik huszonhét EU-tag által képviselt véleménnyel. Elemzők szerint bár név szerint nem említette, az uniós biztos Magyarországra célzott.

Felszólalásában a görög politikus leszögezte: a kérdés kezelése globális megoldásokat igényel, csakis a nemzetközi közösség együttes fellépésével lehetséges, az Európai Uniónak pedig érdeke egy nagyratörő, kiegyensúlyozott és átfogó megállapodás elfogadása.

Kijelentette, emberközpontú, méltóságteljes megközelítést kell alkalmazni, a migráció biztonságos, rendezett és törvényes módjait kell támogatni, visszaszorítva az illegális bevándorlást. Hozzátette, ehhez megfelelő visszatérítési politikára is szükség van.

Dimitrisz Avramopulosz arról számolt be, hogy a tárgyalások felénél tartanak, és a megállapodások átfogalmazott, jelenlegi szövege jól tükrözi az EU politikáját. Mint mondta, fontos, hogy az egyeztetések résztvevőit ne kizárólag az érdekeik vezéreljék, hanem az értékek is.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője azt hangoztatta, hogy "az emberi jogokat minden körülmények között tiszteletben kell tartani, mivel minden menekült és migráns elsősorban embernek számít elidegeníthetetlen jogokkal".

Hozzátette, olyan globális konszenzust kell építeni, amely az emberi jogi elvekre és a kölcsönös tiszteleten alapuló partneri viszonyra épül.

Tőkés László fideszes képviselő óva intette az Európai Parlamentet az ENSZ migrációs tervezetének támogatásától, az ugyanis "egészében véve pozitív jelenségként értékeli a globális méreteket öltött népvándorlást, amelyet ösztönözni és szervezni kíván".

Magyarország ezzel szemben "rossz és veszélyes" folyamatként tekint a migrációra, amelyet korlátozni és feltartóztatni kell, és amely nem számít alapvető emberi jognak - mondta.

Morvai Krisztina független EP-képviselő hangsúlyozta, hogy sokan "egyfajta deviánsként" beszélnek Magyarországról, miközben a magyar kormány az európai lakosság többségi álláspontját képviseli, azokat, akik "nem akarnak több migránst és vissza akarják küldeni azokat, akik már Európában vannak".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!