Illegális bevándorlás - Az EU további 90 millió euróval támogatja az észak-afrikai migrációs helyzet kezelését

Külföld, 2018.07.06

További több mint 90 millió euró támogatást hagyott jóvá pénteken az Európai Bizottság (EB) az észak-afrikai migrációs helyzet kezelésére.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint újabb 90,5 millió eurót utalnak át az Európai Unió afrikai pénzalapjába, amelyet elsősorban a határvédelem erősítésére, illetve a migránsok életkörülményeinek javítására fognak fordítani.

Mintegy 55 millió euróval Marokkó és Tunézia határvédelmét, parti őrségét támogatják, 29 millió euróval pedig a Líbiában tartózkodó menekülteket.

"A most jóváhagyott programok segítik a migrációs áradatok humánus és fenntartható kezelését (...) Integrált megközelítésünk egyesíti a tengeri kutatási-mentési tevékenységünket és a migrációs útvonalakon fekvő partnerországokkal folytatott együttműködésünket" - mondta Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő.

Hozzátette, hogy a munka eddig is eredményesnek bizonyult, de még nagyobb előrelépés lenne, ha az uniós tagállamok végre eleget tennének az afrikai pénzalapot illető vállalásaiknak.

Johannes Hahn, a bizottság szomszédságpolitikáért felelős tagja leszögezte: "az EU az afrikai országokkal együttműködve képes leküzdeni az illegális bevándorlás jelentette kihívásokat, és ez előnyös lehet Európa, a partnerállamok és a migránsok számára is".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!