Illegális bevándorlás - Az illegális migránstábor felszámolása után is rengetegen sátoroznak Boszniában

Külföld, 2019.12.23

Migránsok újabb illegális táborokat létesítenek és újabb szálláshelyeket találnak maguknak Bosznia-Hercegovinában a horvát határ közelében, jóllehet a helyi hatóságok néhány héttel ezelőtt felszámolták a vucjaki migránstábort, az ott tartózkodókat pedig elszállították más befogadóközpontokba - jelentette a helyi sajtó.

A beszámolók szerint az egykori szeméttelepen felállított vucjaki illegális sátortábort a hatóságok felszámolták, a migránsok azonban vissza-visszaszállingóznak a területre, csakhogy most nem sátrakat állítanak, hanem elhagyatott házakat és gyárépületeket keresnek, ahol meghúzhatják magukat, amíg át nem jutnak az európai uniós Horvátországba.

A hideg idő beköszöntével az illegális bevándorlók is egyre türelmetlenebbek, minden lehetőséget megragadnak, hogy eljussanak Nyugat-Európába. Gyakran a legveszélyesebb helyeken - gyors sodrású folyókon, hegyeken - vagy embercsempészek segítségével próbálják meg átlépni a határt. A horvát rendőrség azonban gyakran elfogja és visszafordítja őket.

A migránsválság 2015-ben tetőzött, amikor a becslések szerint több mint egymillió illegális bevándorló haladt át a nyugat-balkáni útvonalon, ez azonban akkoriban még nem érintette Bosznia-Hercegovinát. A migránsútvonalon fekvő országok azóta szigorítottak határvédelmükön, a Közel-Keletről és Afrikából érkező migránsok azonban továbbra is igyekeznek új útvonalakon bejutni az Európai Unió országaiba. Bosznia-Hercegovinában 2016 közepén jelentek meg az első, Közel-Keletről érkező illegális bevándorlók.

A migránsok főként Szerbiából és Montenegróból érkeznek Boszniába, ahonnan Horvátországba, majd Szlovéniába, onnan pedig a nyugat-európai országokba szeretnének eljutni, mert a nyugat-balkáni államokat nem tekintik célországnak. Boszniában jelenleg mintegy nyolcezer migráns van.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!