Illegális bevándorlás - Babis: az illegális bevándorlás jelenleg az EU legnagyobb problémája

Külföld, 2018.06.19

Az Európai Unió legnagyobb problémája jelenleg az illegális bevándorlás - jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök kedden Prágában.

Babis a háromnapos Prágai Európai Csúcstalálkozó (PES) elnevezésű nemzetközi fórum megnyitásakor elmondott beszédében úgy vélte, hogy a migrációs problémák Európában a "politikai szélsőségek megerősödéséhez vezettek, és államok közti vitákat eredményeztek".

Csehország továbbra is kész részt venni az illegális migráció megszüntetésére irányuló küzdelemben - hangsúlyozta a cseh kormányfő.

Babis ismételten felhívta a figyelmet az európai uniós határok fokozott védelmének szükségességére. Azt mondta, hogy a legnagyobb felelősség az EU déli tagállamaira hárul, mert a migránsok azokon keresztül próbálnak eljutni Európába. "Európa többi államának támogatást kell nyújtania a déli államoknak" - szögezte le a kormányfő. Megismételte eddigi álláspontját is, miszerint Csehország számára migránsügyben a kötelező kvóták nem jelentenek megoldást, és elfogadhatatlanok.

Vera Jourová, az Európai Bizottság cseh biztosa elsősorban az uniós országok egységének szükségességére hívta fel a figyelmet. A migrációs nyomásnak "csak akkor tudunk ellenállni, ha egységesek leszünk" - hangsúlyozta Jourová. Kifejtette: az európai országoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy Afrikában méltó módon tudjanak élni az emberek, s ne igyekezzenek eljutni Európába.

Andrej Babis beszédében azt is hangsúlyozta, hogy Csehország számára az EU az egyetlen jövőbeni politikai és gazdasági lehetőség. Rámutatott a személyek, a tőke és az áruk szabad mozgásának jelentőségére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!