Illegális bevándorlás - Donald Trump szerint a legegyszerűbb megoldás, ha senki nem lépi át a határt illegálisan

Külföld, 2018.07.10

Donald Trump amerikai elnök szerint az illegális bevándorlás legegyszerűbb megoldása, ha nem lépik át a határt illegálisan.

Az elnök Washingtonban, a Fehér Háznál nyilatkozott erről újságíróknak, mielőtt elindult több mint egyhetes európai látogatására.

Az amerikai kormánynak egy szövetségi bíróság keddig adott határidőt arra, hogy hogy egyesítse az amerikai-mexikói határon illegálisan érkezett és - az amerikai törvényeknek megfelelően - egymástól elválasztott bevándorlószülőket és gyermekeiket, a kormánynak azonban nem sikerült betartania ezt a határidőt. Erre reagálva szögezte le Donald Trump: "nekem van rá megoldásom. Meg kell mondani az embereknek, hogy ne jöjjenek illegálisan az országunkba. Ez a megoldás. Ne jöjjenek ide illegálisan. Jöjjenek úgy, ahogyan mások, jöjjenek legálisan". Hozzátette, hogy az Egyesült Államoknak megvannak a törvényei és megvannak az országhatárai.

Az egyik kerületi bíróság Los Angelesben kedd hajnalig adott határidőt az ötévesnél kisebb gyermekek családegyesítésére, és a bírónő elutasította az igazságügyi minisztérium kérvényét a határidő meghosszabbítására, vagyis arra, hogy a gyermekeket hosszabb ideig, akár húsz napig is szüleiktől elválasztva őrizhessék.

Az elmúlt hetekben a Trump-kormányzatot éles bírálatok érték mind republikánus, mind demokrata párti politikusok részéről a családokat szétszakító politikai gyakorlata miatt. Trump először védelmébe vette ezt a gyakorlatot, azt hangoztatva, hogy a problémát a kongresszusnak kell megoldania egy átfogó bevándorlási törvény megalkotásával, a közfelháborodás hatására azonban elnöki rendeletet írt alá az illegális bevándorlók családegyesítésére, s arra, hogy az újonnan érkező családoktól ne válasszák el a gyermekeiket. Ám az elnöki rendelet ellenére sem sikerült egyesíteni valamennyi szétszakított családot, s nincsenek pontos információk arról, még hány család vár arra, hogy újra találkozhasson gyermekeivel.

A családok szétszakítása egyes demokrata párti politikusokat arra indított, hogy felvesse a bevándorlási és vámhatóság (ICE) feloszlatását. Trump kedden reggel az újságíróknak ostorozta ezt a felvetést. "A demokrata pártiak nyílt határokat akarnak, és nem érdekli őket a bűnözés. Mi nem akarunk bűnözést, és határokat akarunk, s azt, hogy a határok jelentsenek is valamit" - fogalmazott az elnök a Fehér Ház kertjében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!