Illegális bevándorlás - ENSZ: 2,5 millió migránst csempésztek át a határokon világszerte 2016-ban

Külföld, 2018.06.13

Legkevesebb 2,5 millió migránst szállítottak át illegálisan a határokon embercsempészek 2016-ban, amivel több mint 7 milliárd dolláros (1904 milliárd forint) bevételre tettek szert - áll az ENSZ bécsi székhelyű Kábítószer- és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatalának (UNODC) a migránscsempészetről szóló első globális tanulmányában, amelyet szerdán hozott nyilvánosságra.

Az UNODC összehasonlításképpen megjegyzi: az Egyesült Államok és az EU-tagállamok ekkora összeget költöttek 2016-ban a humanitárius segélyezésre világszerte.

A bűnözésnek ez a határokon átívelő formája a legkiszolgáltatottabbakat használja ki a kiszolgáltatottak közül - mondta Jean-Luc Lemahieu, az UNODC elemzési osztályának vezetője. Globális szintű bűnözésről van szó, amely globális szintű cselekvést, szorosabb regionális és nemzetközi együttműködést és nemzeti büntető igazságszolgáltatási válaszlépéseket igényel - tette hozzá.

Az UNODC tanulmányában a Nemzetközi Migrációs Szervezetre hivatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy a migránscsempészettel kapcsolatos tevékenységek következtében több ezer haláleset történik évente. Sok migráns a vízbe fullad, míg sokan mások balesetekben vagy a rendkívüli terep- vagy időjárási viszonyok következtében vesztik életüket. A feljegyzések szerint a földközi-tengeri a leghalálosabb útvonal a világ csempészútvonalain történt halálesetek mintegy felével.

A világszervezet bécsi székhelyű hivatala szerint migránsok rendszeres legyilkolásáról is készültek jelentések a csempészútvonalak legtöbbje mentén. A migránsok ezenkívül számos egyéb bűncselekmény - egyebek között erőszak, nemi erőszak, rablás, emberrablás, zsarolás és az emberkereskedelem - áldozatai lehetnek.

A embercsempészek által szállított migránsok többsége viszonylag fiatal férfi. Egyes útvonalakon azonban, különösen Délkelet-Ázsiában, a nők alkotják nagy részüket.

Az UNODC szerint a csempészek némelyike hamis házasságokat szervez vagy fiktív munkahelyeket hoz létre, úti okmányok hamisít vagy magas rangú tisztségviselőket fizet le célja érdekében. Számos csempészhálózat vesz részt rendszerszintű korrupcióban a legtöbb szinten.

A tanulmány szerint az embercsempészek egyebek között a menekülttáborokban és számos online közösségi hálózaton hirdetik tevékenységüket. Azzal kapcsolatban, hogy igénybe veszik-e "szolgáltatásukat", a migránsok általában közösségük, rokonaik vagy barátaik véleményére, újabban pedig a közösségi médiára is támaszkodnak.

Az UNODC szerint ezért fontos lenne, hogy az emberek jobban hozzáférhessenek a szabályos migráció lehetőségeihez a származási országokban és a menekülttáborokban, beleértve a bevándorlási és menekültügyi hivatalok kiterjesztését a származási területeken. A csempészet veszélyeinek tudatosítása a származási közösségekben, különösen a menekülttáborokban szintén segíthet az embercsempészet iránti "kereslet" csökkentésében - tette hozzá az UNODC.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!