Illegális bevándorlás - Hamácek: az ENSZ globális migrációs csomagja nem kötelező jellegű

Külföld, 2018.09.19

A migrációt és a menekülteket érintő globális paktumok nem bírnak kötelező jogi jelleggel és nem kérhetők számon az azokat aláíró országoktól - jelentette ki Jan Hamácek cseh belügy- és külügyminiszter szerdán Prágában, az alsóház ülésén.

"Az ENSZ globális migrációs csomagja Csehország számára nem jelent semmiféle új kötelezettséget. Ez nem egy jogilag kikényszeríthető nemzetközi szerződés" - szögezte le a cseh diplomácia szociáldemokrata irányítója a migrációs témában folytatott vitában, amelyet egy kommunista képviselő vetetett fel a képviselőház ülésének napirendjére. Jan Hamácek ugyanakkor hangsúlyozta: nem felel meg a valóságnak az az állítás, hogy az ENSZ globális migrációs csomagja a migrációt alapvető emberi jogként határozza meg. Szerinte ez a paktum nem más, mint egy politikai nyilatkozat.

"Ha ez valóban csak politikai nyilatkozat, miért nem mondjuk ki egyértelműen, hogy elutasítjuk és hogy ez minket nem érdekel" - reagált Hamácek szavaira Zdenek Ondrácek kommunista képviselő. Ondráceknek meggyőződése: amennyiben ezt a csomagot az ENSZ tagállamai elfogadják és a nemzeti parlamentek jóváhagyják, akkor kötelező érvényűek lesznek.

Ondrácek szerint nem igaz Hamácek azon állítása, hogy a globális migrációs csomag úgy van beállítva, mérsékelje a migrációt. "Ennek pont az ellenkezője igaz, támogatja a migrációt" - vélekedett a kommunista képviselő.

Az ENSZ globális migrációs csomagját júliusban fogadta el a szervezet 190 tagállama, köztük Csehország. A dokumentumot decemberben Marokkóban kellene aláírni. A globális migrációs csomag elfogadásának folyamatából az Egyesült Államok már tavaly kilépett, és idén Magyarország is követte. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a csomag ellentétes a magyar politikával és az ország érdekeivel.

Tomio Okamura, az Igazság és Közvetlen Demokrácia (SPD) párt elnöke, alsóházi alelnök szerint Csehországnak is követnie kellene az Egyesült Államok és Magyarország példáját. Okamura határozati javaslatot terjesztett az alsóház elé, miszerint az ENSZ globális migrációs csomagja ellentétes Csehország érdekeivel. A javaslatról később szavazni fognak a képviselők.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!