Illegális bevándorlás - Horvát rendőrök rálőttek egy migránsokat szállító mikrobuszra, két gyerek megsebesült

Külföld, 2018.05.31

Horvát rendőrök rálőttek egy migránsokat szállító mikrobuszra, amely többszöri figyelmeztetés után sem állt meg, két gyermek megsebesült - jelentette az N1 horvát hírcsatorna csütörtökön.

Az eset szerdán késő este történt a Plitvicei-tavaktól délre, a boszniai-horvát határtól nem messze, Donji Lapac körzetében.

A rendőrök egy útakadályt is felállítottak, és fényjelzésekkel valamint hangjelzésekkel próbálták megállítani az osztrák rendszámtáblával rendelkező mikrobuszt, amely megpróbálta elgázolni a rendőröket, akik ezért rálőttek. Ezt követően a sofőr kiugrott a kocsiból, és az erdőbe menekült.

A mikrobuszban 29 iraki és afganisztáni migránst találtak, köztük két gyereket, akik a lövésektől megsebesültek. Őket a zárai (Zadar) kórházban kezelik, nincsenek életveszélyben.

További hét migráns is megsérült, valószínűleg a gyors és életveszélyes vezetés miatt.

Elis Zodan, a zárai rendőrkapitányság sajtószóvivője csütörtökön megerősítette, hogy egy 12 éves fiú és egy 12 éves lány, nagy valószínűséggel a lövések miatt sebesült meg. "Sajnáljuk a gyerekeket, de a rendőrök nem tudhatták, mi van a mikrobuszban" - mondta, majd hozzátette, hogy a rendőrség elsődleges célja, hogy védje a határokat.

A fiút arclövése miatt azonnal meg kellett műteni, a kislánynak szintén az arca sérült meg, de csak súrolta a golyó, mindkettőnek stabil az állapota - hangsúlyozta Zodan. Utóbbi a kezén és a hasán is megsérült.

A mikrobuszban több kiskorú is volt, mindannyian nemzetközi védelmet kértek Horvátországban.

A sofőrt helikopterekkel és nyomkövető kutyákkal még mindig keresi a rendőrség.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő újságíróknak úgy nyilatkozott: a rendőrség védi a határokat az illegális migrációval szemben, ugyanakkor sajnálatának adott hangot a megsebesült gyerekek miatt. Hozzátette: a rendőrségtől továbbra is azt várja, hogy feltartóztassa az embercsempészeket. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a jövőben nem sérül meg senki. "Ami a migrációt illeti, probléma marad még hosszú éveken át" - fogalmazott a kormányfő.

Az utóbbi mintegy három évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába, 2016 márciusában azonban az ellenőrizetlen beáramlás nyugat-balkáni útvonalán található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt.

Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia jelenleg csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni.

Horvátországnak Boszniával több mint ezer kilométer hosszú határa van, amely nehezen ellenőrizhető. A határsértések mindennaposak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!