Illegális bevándorlás - Ismét megpróbálják kitoloncolni Németországból Oszama bin Laden egy állítólagos volt testőrét

Külföld, 2018.05.03

Ismét megpróbálják hazatoloncolni a német hatóságok az al-Kaida iszlamista terorrszervezet néhai vezetője, Oszama bin Laden egyik állítólagos volt testőrét, a belügyminisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint a közveszélyesként számon tartott elutasított tunéziai menedékkérő csaknem egy évtizede húzódó ügye az idén nyáron lezárulhat.

A német sajtóban Sami A. néven azonosított férfi esete országos feltűnést keltett, mert a napokban a német sajtóban megjelent, hogy szociális segélyből él és a hatóságok nem tudják eltávolítani az országból.

Horst Seehofer belügyminiszter a tárca munkájának első 50 napját értékelő tájékoztatóján kiemelte, hogy személyesen foglalkozik az üggyel. A közveszélyes személyek kitoloncolásáért minden jogállami eszközt meg kell ragadni - mondta.

Kifejtette, hogy Sami A. története "nagyon hosszú", de remélhetőleg rövidesen lezárul, mert az alkotmánybíróság várhatóan május 7-én döntést hoz egy másik tunéziai állampolgár ügyében, és az ítélet újabb jogállami eszközt biztosíthat a hatóságoknak.

Sami A. menedékjogi kérelmét 2007-ben utasították el, hazatoloncolását azonban kétszer is - 2009-ben és 2016-ban - megtiltotta az észak-rajna-vesztfáliai tartományi közigazgatási bíróság, arra hivatkozva, hogy az elutasított menedékkérőt Tunéziában kínzás és halálbüntetés fenyegetné. A menekültügyi hatóság fellebbezését elutasította a tartományi közigazgatási felsőbíróság, így Sami A. Németországban maradhatott.

Az alkotmánybíróság szintén egy olyan tunéziai férfi ügyét tárgyalja, akit szélsőséges iszlamista nézetei miatt közveszélyesként tartanak számon, és ezért vissza akarják juttatni hazájába. A testület remélhetőleg elfogadja azt az érvet, hogy az észak-afrikai országban már 12 éve nem hajtják végre a halálbüntetést elrendelő ítéleteket, és nincsenek arra utaló jelek, hogy az állami szervek bárkit is kínzásnak vetnének alá - mondta Helmut Teichmann államtitkár.

Amennyiben az alkotmánybíróság a minisztérium várakozásának megfelelő döntést hoz, májusban közepén ismét elindítják a hazatoloncolási eljárást, Sami A. pedig ezért minden bizonnyal ismét bírósághoz fordul, de nem jár majd sikerrel. Így a tárca azzal számol, hogy az idén nyáron sikerül visszajuttatni Tunéziába a közveszélyes elutasított menedékkérőt - fejtette ki az államtitkár.

A 42 éves férfi a sajtóbeszámolók szerint Bochumban él a családjával, és a menedékkérők ellátásáról szóló törvény alapján havonta 1167,84 euró (367 ezer forint) támogatást kap. Fokozottan veszélyesként sorolták be, ezért minden nap jelentkeznie kell a rendőrségen.

A férfi tagadja, hogy a radikális iszlamizmus Németországban leginkább elterjedt irányzata, a szalafizmus követője volna, és tagadja azt is, hogy járt volna Afganisztánban és az al-Kaida tagja lett volna. Ügye már többször előkerült a német sajtóban. Egy 2016-os interjúban képtelenségnek nevezte, hogy Oszama bin Laden testőrségéhez tartozott volna. "Hogyan lehettem volna, 1 méter 65 centisen?" - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!