Illegális bevándorlás - Már tizenhat tagállam jelezte részvételét a vasárnapi brüsszeli csúcstalálkozón

Külföld, 2018.06.22

Már tizenhat európai uniós tagállam vezetője jelezte, hogy részt vesz a vasárnapra összehívott informális migrációs és menekültügyi munkaértekezleten Brüsszelben - tájékoztatott az Európai Bizottság illetékes szóvivője pénteken.

Alexander Winterstein a brüsszeli testület sajtóértekezletén elmondta, hogy az eredetileg tervezett nyolc állam - Ausztria, Bulgária, Franciaország, Görögország, Málta, Németország, Olaszország és Spanyolország - mellett az utóbbi két napban Belgium, Dánia, Finnország, Hollandia, Horvátország, Luxemburg, Svédország és Szlovénia is jelezte részvételi szándékát.

"Nyolc országgal kezdtünk, mára tizenhat jelezte, hogy részt venne ezen az informális ülésen" - közölte.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a találkozó nyitott minden tagállam előtt, de nem kötelező részt venni rajta, minthogy a jelenlévők nem fognak döntéseket hozni.

Hozzátette, az egyeztetés után nem várható sajtótájékoztató, az egyes országok állam- illetve kormányfői azonban nyilatkozhatnak.

A visegrádi államok csütörtökön tudatták, hogy nem kívánnak részt venni a találkozón.

A vasárnapi megbeszélést Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hívta össze szerdán, noha azt is bejelentette, hogy nem ő kezdeményezte az egyeztetést, hanem egyes tagállamok, amelyeket nem nevezett meg. Az ülés célja hogy "európai megoldásokat" keressenek a migráció kérdésére az uniós vezetők jövő csütörtökön kezdődő rendes csúcstalálkozója előtt.

Szakértők szerint a jövő heti, egyébként számos más nehéz kérdést is felölelő EU-csúcs legfontosabb és legmegosztóbb témája a migrációs és menekültpolitika lesz.

Brüsszelben kevés esélyt látnak arra, hogy a tagállami vezetőknek sikerül kompromisszumra jutniuk az úgynevezett dublini menekültügyi rendszer reformjáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!