Illegális bevándorlás - Meghosszabbítják Németország részvételét az embercsempészek elleni EU-s tengeri műveletben

Külföld, 2018.05.30

Meghosszabbítják a német haditengerészet részvételét az embercsempészek ellen a Földközi-tengeren indított európai uniós (EU-) műveletben.

A kormány szerdai ülésén hozott döntés szerint 2019. június 30-ig hosszabbítják meg Németország részvételét a Sophia nevű műveletben. Ehhez a szövetségi parlament (Bundestag) hozzájárulása is szükséges. A testület várhatóan júniusban adja meg a felhatalmazást a bevetés folytatásához.

A terv szerint Németország továbbra is egy legfeljebb 950 fős kontingenssel vehet részt az EU-s misszióban, amelynek célja az illegális migráció visszaszorítása a Földközi-tenger középső részén húzódó migrációs útvonalon az embercsempészekkel szembeni fellépéssel - hajóik felderítésével, elkobzásával és megsemmisítésével - és a líbiai parti őrség fejlesztésével.

A német haditengerészetnek a hajótöröttek kimentésében is fontos szerepe van - emelték ki a kormányülésről szóló közleményben. A művelet 2015-ös kezdete óta 48 100 embert mentettek ki az EU-s egységek, közülük 22 500 főt a németek - tették hozzá.

Németország jelenleg a Mosel nevű ellátóhajóval vesz részt az Olaszország és Líbia közötti nemzetközi vizeken folytatott műveletben. A missziót egy szomáliai kislányról nevezték el, aki egy német hadihajón született 2015. augusztus 24-én.

A szövetségi kormány szerdai ülésén arról is határoztak, hogy javasolják a Bundestagnak a német részvétel fenntartását az ENSZ libanoni békefenntartó missziójában (UNIFIL) és a NATO vezetése alatt álló koszovói nemzetközi békefenntartó erőben (KFOR). A koszovói küldetés a német hadsereg leghosszabb ideje folytatott külföldi bevetése, 1999-ben indult. Azóta Németország több mint 570 millió eurót (182,4 milliárd forint) fordított Koszovó gazdasági és társadalmi fejlesztésére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!