Illegális bevándorlás - Merkel: Németország szorosan egyeztet Szlovákiával a migráció kérdéseiről

Külföld, 2018.05.02

Eltér a német és a szlovák kormány véleménye a migráció számos kérdésében, de a két ország továbbra is szorosan egyeztet majd az Európai Unió júniusi csúcstalálkozójára készülve - mondta a német kancellár szerdán Berlinben, a szlovák kormányfővel folytatott megbeszélése után.

Angela Merkel a Peter Pellegrinivel tartott tájékoztatóján kiemelte: "fontos, hogy az emberek lássák, megoldjuk a dolgokat", és az is, hogy "vegyük komolyan egymást", és "dolgozzunk többet az ösztönzés eszközével".

Angela Merkel hozzátette: Németország és Szlovákia egyetért abban, hogy meg kell védeni az EU külső határát, együtt kell működni az EU-n kívüli országokkal, és Szlovákia ezeken a területeken nagyon intenzív munkát végez.

A szlovák miniszterelnök kiemelte, hogy országa továbbra is teljesíti az EU- és a NATO-tagságból fakadó kötelezettségeit.

Szlovákia a migráció területén is támogatja a közös törekvéseket mindazon ügyekben, amelyekben egyezik álláspontja Németországgal, és változatlanul "jó partner" lesz az EU továbbfejlesztésében - mondta Peter Pellegrini.

Hozzátette, hogy hivatalos látogatásra meghívta a német kancellárt Pozsonyba az év második felére, amikor Szlovákia lesz a V4-csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) soros elnöke. A meghívás egy "V4 plusz Németország" csúcstalálkozóra szól, és ősszel rendezik meg.

Angela Merkel a többi között arról is beszélt, hogy köszönet jár Szlovákiának, amiért hozzájárul Ukrajna földgázellátásának biztosításához. Kiemelte, hogy az orosz földgázt Ukrajnát megkerülve, a Balti-tenger alatt Németországba szállító Északi Áramlat vezetékrendszer fejlesztésével, az Északi Áramlat-2 projekttel kapcsolatban Németország és Szlovákia egyetért abban, hogy meg kell őrzi Ukrajna tranzitország szerepét az európai földgázszállítási rendszerben.

Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya februári meggyilkolásáról szólva megjegyezte, hogy Peter Pellegrini "nem egyszerű" körülmények között vette át a szlovák kormány vezetését.

Aláhúzta: világossá tette a miniszterelnök számára, Németország elvárja a szlovák hatóságoktól, hogy tegyenek meg mindent a kettős gyilkosság feltárásáért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!