Illegális bevándorlás - Mogherini: az EU támogatja az embercsempészet felszámolását célzó flotta mandátumának meghosszabbítását

Külföld, 2018.10.15

Az uniós tagországok támogatják a menekültek megmentése és az embercsempész-hálózatok felderítése és felszámolása érdekében az Földközi-tengeren tevékenykedő Sophia nevű haditengerészeti uniós flotta      év végén lejáró mandátumának meghosszabbítását - közölte Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn Luxembourgban.

Mogherini az uniós tagországok külügyminisztereinek egynapos tanácskozásának végén tartott sajtóértekezletén arról tájékoztatott, hogy a résztvevők egyetértettek az uniós misszió munkájának fontosságában, véleményük szerint nagyobb hangsúlyt kell kapnia a líbiai parti őrség képzésének.

Mint elmondta, az EU fokozni kívánja Líbia határvédelmi képességeit úgy a vizeken, mint a szárazföldön, amelyhez a jövőben is szakértőkkel járul hozzá a biztonsági helyzet javítása érdekében.

A külügyminiszterek egybehangzóan támogatták azon elhatározást is, amely szerint az unió még szorosabban kíván közreműködni az észak-afrikai ország politikai konszolidációjában és támogatják a kialakult helyzet békés megoldását - közölte.

Tájékoztatása szerint a szakminiszterek úgy döntöttek, hogy az eddig elért jó eredmények megőrzése érdekében az unió megerősíti együttműködését az ENSZ-szel és partnereivel, nevezetesen az Afrikai Unióval és migráció kiinduló, valamint tranzitországaival és további támogatást nyújtanak a fő migrációs útvonalak mentén fekvő államoknak. Mint elmondta, arra kérte a tagállamokat, hogy összpontosítsanak azokra a módszerekre, amelyekkel elmozdulást lehet elérni úgy a Földközi-tenger középső és nyugati medencéjében, mint a más régiókban kialakult migrációs útvonalakon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!