Illegális bevándorlás - Német szociáldemokraták: tárgyalásra érdemes a CDU/CSU menekültügyi csomagja

Külföld, 2018.07.03

Tárgyalásra érdemesnek tartja a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a koalíciós társ Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének belső vitáját lezáró menekültügyi javaslatcsomagot - tudatták kedden az SPD részéről.

A szociáldemokraták nyitottsága a CDU/CSU megállapodásában szereplő új intézménnyel, a tranzitközponttal kapcsolatban alapvető változást jelent 2015-höz képest, amikor egy hasonló, tranzitzóna elnevezésű intézményről tárgyalni sem akartak.

Három éve Sigmar Gabriel, az SPD akkori elnöke azt mondta, a CSU által szorgalmazott elképzelés azt jelentené, hogy "hatalmas börtönzónákat" állítanának fel a határ térségében, ami jogilag kétes megoldás lenne, és nem is lehetne megvalósítani.

A tranzitközponttal más a helyzet, és míg 2015-ben "naponta 3000, 4000, 5000 menekültről volt szó, ma már egészen más nagyságrendekről beszélünk", de így is alaposan meg kell vizsgálni, hogy miről szól a CDU/CSU javaslata - mondta Sigmar Gabriel kedden Berlinben, az SPD szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának ülése előtt.

Hasonlóan fogalmazott az SPD jelenlegi elnök-frakcióvezetője, Andrea Nahles is, aki szerint sok mindent kell még tisztázni a koalíciós partnerek felvetéséről.

Kiemelte: a szociáldemokraták elutasítják a tranzitközpont kifejezést, mert a német-osztrák határ térségében menedékkérőknek kiépítendő központok nem ugyanarra a "tényállásra és személyi körre" vonatkoznak, mint a CDU/CSU 2015-ös elképzelése.

Az ügyben kedd estére összehívták a koalíciós egyeztető tanácsot. Utána a szociáldemokrata alkancellár, Olaf Scholz pénzügyminiszter rövid nyilatkozatában kiemelte: "történt előrelépés, de még minden mozgásban van", és kell még idő az "ésszerű és precíz" jogi szabályozás kidolgozásához.

Az SPD frakciója szerda reggel ismét ülést tart, hogy meghallgassák Andrea Nahles ás Olaf Scholz beszámolóját a koalíciós egyeztetésről.

Az első szakértői értékelések szerint a CDU/CSU megállapodása összetett feladat elé állítja a szociáldemokrata vezetést; ha elutasítják a koalíciós partnerek között sok munkával kidolgozott kompromisszumot, újrakezdődhet a viszály a CDU és a CSU között, azzal viszont a pártjukon belüli forrongást kockáztatnák, ha egyszerűen rábólintanának a megállapodásra.

A keddi állásfoglalások alapján az körvonalazódik, hogy az SPD a tranzitközpont elnevezés mellett elutasítja azt is, hogy az új típusú befogadóközpontok zártak legyenek.

A CDU és a CSU hétfőn egy három pontból álló megállapodással zárta le hetek óta húzódó vitáját, amely arról szólt, hogy miként lehet megtagadni a belépést a német határ állandó ellenőrzés alá vont pontjain - a bajor-osztrák határ három átkelőjénél - az Európai Unióban máshol már regisztrált menedékkérőktől.

Horst Seehofer belügyminiszter és pártja, a CSU szerint mindentől függetlenül és feltétlenül vissza kell fordítani ezeket az embereket. Angela Merkel és pártja, a CDU szerint ezt nem lehet bevezetni egyoldalúan, a szigorítás feltétele, hogy legyenek megállapodások az érintett társországokkal a menedékkérők visszafogadásáról.

A vitát lezáró megállapodás első pontja szerint a testvérpártok egyetértésre jutottak abban, hogy a német-osztrák határon új határigazgatási rendszert kell bevezetni, amely akadályozza mindazon menedékkérők belépését, akiknek menekültügyi eljárását egy másik EU-tagországban kell rendezni.

Ezért - a második pont szerint - tranzitközpontokat kell kiépíteni, amelyekből visszaszállítják a kérelmezőket az ügyükben illetékes országba. Azonban nem akarnak egyoldalúan eljárni, hanem államigazgatási szintű megállapodás révén együtt akarnak működni az érintett partnerországokkal.

A harmadik pont szerint amennyiben a menekültügyi eljárás lefolytatására illetékes ország nem hajlandó megállapodást kötni, az adott menedékkérőtől megtagadják a belépést az országba egy Ausztriával kötendő egyezmény alapján.

Horst Seehofer kedd reggel bejelentette, hogy már kapcsolatba is lépett Sebastian Kurz osztrák kancellárral, és hamarosan Bécsbe utazik, hogy tárgyaljon vele a menedékkérők visszafogadását szabályozó egyezményről. Megbeszélést kezdeményez Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel, és megkezdődnek a tárgyalások Spanyolországgal és Görögországgal is - mondta.

Nap közben közölték, hogy a belügyminiszter csütörtökön látogat Bécsbe.

Sebastian Kurz osztrák kancellár a Bild című német lapnak elmondta, hogy higgadt, tárgyilagos megbeszélésre számít, és mindenekelőtt azt várja, hogy a német kormány "egyértelmű és egységes" álláspontot képviseljen az Ausztriával folytatandó tárgyalásokon.

Az ellenzéki pártok élesen bírálták a CDU/CSU megállapodását, az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) szerint a szociáldemokratáknak meg kell akadályozniuk a jogi kétségeket felvető tervek megvalósítását, a Zöldek szerint a kormánypártok "internáló táborok" kiépítésére készülnek, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) szerint a CSU az európai jobboldali populisták felé sodródik.

Az első sajtókommentárok szerint a vitában Horst Seehofer érvényesítette az akaratát. A Die Welt című lap kiemelte: a CDU/CSU megállapodása szakítás Angela Merkel 2015 óta követett politikájával, mert a CSU vezetője elérte, hogy legyen lehetőség megtagadni a belépést menedékkérőktől a német határon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!