Illegális bevándorlás - Olasz kormányfő: Európa lehetőséget szalasztott el, Olaszország levonja a következtetést

Külföld, 2018.08.24

Európa lehetőséget szalasztott el, Olaszország tudomásul veszi és levonja a következtetést - reagált Giuseppe Conte olasz miniszterelnök péntek este arra, hogy Brüsszel továbbra sem döntött a Diciotti hajón tartózkodó migránsok áthelyezéséről.  

Giuseppe Conte közösségi oldalán azt írta, Európa jelét sem adta a szolidaritásnak és a felelősségnek, amelyeket folyamatosan az EU alapértékeiként hirdet.

Az olasz miniszterelnök szerint az Európai Bizottság pénteki informális találkozója nem tartotta magát az Európai Tanács június végi döntéseihez: "néhány ország egyenesen visszalépést javasolt egyfajta "maszkírozott" dublinizabályozást sugallva , kizárólag a menedékjogra jogosultak szétosztásával, akik köztudottan a tengeren érkező migránsok minimális arányát képzik".

Conte kijelentette, Olaszország ismételten szembesült azzal, milyen álszent magatartás jellemzi az EU-t, mivel nincsen összhang bejelentések és az azokat követő tények között.

"Ha ezek a tények, Olaszország levonja a következtetést és mostantól kezdve vállalja az összhang hiányának a megszüntetését következetes és határozott fellépéssel minden olyan kérdésben, amellyel Európában szembesülnie kell"- írta Giuseppe Conte.

Az olasz belügyminisztérium közleményben szögezte le, hogy a brüsszeli találkozó eredménytelenül zárult, ami "újabb bizonyítéka, hogy Európa nem létezik. (.) Mivel Olaszország az utóbbi években 700 ezer külföldi állampolgárt fogadott be, a belügyminisztérium állásfoglalása nem változik, a Dicottiról nem száll le senki, ebben a kormány egységes".

Luigi Di Maio olasz kormányfő.-helyettes csütörtökön és pénteken is hangsúlyozta: ha az EU nem lép, és nem osztja szét az olasz parti őrség Catania kikötőjében horgonyzó hajójának fedélzetén tartózkodó menedékkérőket a tagállamok között, Róma leállítja befizetéseit az uniós kasszába.

Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter azonban jogi kötelességnek nevezte a befizetések teljesítését.

A Diciotti hajón a migránsok egy része éhségsztrájkba kezdett Matteo Salvini belügyminiszter erre úgy reagált, hogy hogy 5 millió olasz él mélyszegénységben. "Számomra elsők az olaszok" - írta Salvini közösségi oldalán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!