Illegális bevándorlás - Olasz sajtó: Schengen az olasz-francia határon ért véget

Külföld, 2018.07.04

Az olasz sajtó szerint a migráció miatti francia-olasz kormányvita a két ország közti határon érezhető leginkább, miközben az Ausztria bejelentette határvédelmi erősítés a Németországból kiutasított illegális bevándorlók mozgását nehezítené csak meg.

"Schengen Ventimigliában ért véget" - írta az Il Giornale című jobbközép olasz napilap szerdán, arra utalva, hogy az európai uniós tagállamok közötti szabad mozgás érvényességét veszítette az Olaszország és Franciaország közötti határátkelőkön.

Az újság beszámolója szerint az utóbbi hetekben a francia hatóságok maximálisra erősítették az Olaszországból érkező személyek és járművek ellenőrzését. Tüzetesen átvizsgálnak minden egyes gépkocsit és vonatot illegális bevándorlókat keresve. Az olasz-francia határon nap mint nap átkelő ingázókat is ellenőrzésnek vetik alá. Az újabb francia szigorításnak vasárnap hat kilométer hosszú gépkocsisor lett az eredménye az olasz oldalon, a Cuneóhoz közeli Tenda átkelőhelyen.

Nicola Molteni olasz belügyi államtitkár úgy nyilatkozott, ez Párizs "retorziója" az új olasz kormány migrációs politikája miatt. Emmanuel Macron francia elnök korábban felelőtlennek és cinikusnak nevezte az olaszországi kikötők lezárását a bevándorlókat szállító NGO-hajók előtt. Erre Matteo Salvini olasz belügyminiszter azt üzente vissza, ha Macronnak ennyire jó szíve van, nyissa meg a francia kikötőket.

Franciaország már 2015-től megszigorította az Olaszországgal közös határszakasz ellenőrzését. Az itt található Ventimiglia és térsége az Afrikából Olaszországba érkezett migránsok egyik "folyosója": nincsen hivatalos adat az olasz-francia határon az utóbbi években átlépett illegális bevándorlók számáról, de a becslések szerint legalább több tízezer emberről lehet szó, akik télen még a havas Alpokon is gyalogosan átkelnek.

A Corriere della Sera című konzervatív napilap a tiroli rendőrség adatait közölte, miszerint májusban kettő, júniusban egyetlenegy illegális bevándorló sem próbált meg átlépni Olaszországból Ausztriába. Januárban 65, februárban 52, márciusban 26 illegális bevándorlót tartóztattak fel.

Ausztria bejelentette, hogy a német-osztrák határpolitika szigorítása miatt Bécs a déli határainak védelmét is megerősítheti Olaszország és Szlovénia irányába. A Corriere hangsúlyozta, hogy déli irányból minimálisra csökkent az illegális migrációs hullám ereje: ez a közös olasz-osztrák-német hatósági ellenőrzéseknek is köszönhető, amelyekkel már az olaszországi Verona magasságában átvizsgálnak minden Ausztrián át Németországba tartó vonatot.

Az olasz napilap megjegyezte, hogy a német kormány tervezett intézkedései az ellenkező irányból indíthatnak el mozgást, vagyis Berlin visszaküldhetné Olaszországba azokat, akik az olaszországi partokra érkeztek meg, Olaszországban regisztráltak, de másodlagos mozgással Németországba mentek tovább. A Corriere szerint több tízezer személyről lehet szó, mivel csak az idén több mint 40 ezer olyan migráns folyamodott menedékkérelemért Németországban, aki olasz vagy görög partra érkezett Európába.

A svájci-olasz határon az idei év első hat hónapjában 2900 illegális bevándorlót tartóztattak fel, a tavalyi év ugyanezen időszakában 6700-at.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!