Illegális bevándorlás - Osztrák infrastrukturális miniszter: károkat okozna a déli határok szigorított ellenőrzése

Külföld, 2018.07.04

Ausztria déli határainak ellenőrzése, valamint a Brenner-hágó esetleges tartós ellenőrzésének a bevezetése jelentős gazdasági károkat okozna - jelentette ki Norbert Hofer osztrák közlekedési, innovációs és technológiai miniszter szerdán.

A szabadságpárti Hofer külföldi újságírók előtt Bécsben tartott tájékoztatóján kijelentette, a hágó lezárása kétségtelenül gazdasági katasztrófát okozna a feltorlódó kamionok okozta áruszállítás akadozása miatt. Emellett dominóhatás kialakulásának veszélyére hívta fel a figyelmet, mivel a Svájcon keresztülhaladni kényszerülő fuvarozóknak belépésenként 100 euró úrdíjat kell fizetniük, ami termékdrágulást idézhet elő.

Hofer hangsúlyozta, meg kell várni, hogy Németország végül milyen szabályozást fogad el határellenőrzésével kapcsolatban, Ausztria csak ezt követően tesz lépéseket. A miniszter ugyanakkor azt valószínűsítette, hogy német szigorítás esetén országa hasonló intézkedéseket lesz kénytelen bevezetni déli határán. Hozzátette, reménye szerint a két országnak sikerül megnyugtató megoldást találni a kérdésben kétoldalú tárgyalásaik során.

A miniszter elmondta azt is, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár várhatóan csütörtökön fogadja Horst Seehofert, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökét, német szövetségi belügyminisztert, akivel megbeszélést folytat az ügyben.

Ausztria azután jelentette be, hogy déli határainak védelmét megerősítő lépésekre készül, nevezetesen Olaszország és Szlovénia irányában, hogy Berlin - a német uniópártok menekültpolitikai vitájának lezárása érdekében - jelezte: a német-osztrák határon készül megtenni ugyanezt a más országokban már regisztrált bevándorlók visszafordítására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!