Illegális bevándorlás - Seehofer: továbbra sincs tartós európai megoldás a migrációs válságra

Külföld, 2018.09.04

Továbbra sincs tartós európai megoldás a migrációs válságra, az Európai Unió tagországainak vezetői még mindig csak a "szándéknyilatkozatoknál" tartanak - mondta Horst Seehofer német belügyminiszter kedden Berlinben, az EU soros elnöki tisztségét betöltő Ausztria belügyminiszterével folytatott megbeszélése után.

A Herbert Kickllel tartott tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy végre kell hajtani az EU-s állam- és kormányfők júniusi találkozóján hozott döntéseket, amelyek szerint befogadóközpontokat építenek ki Észak-Afrikában a Földközi-tengerről partra szállított embereknek, és önkéntes alapon az EU területén is létrehoznak állomásokat a szárazföldön és tengeren érkezett menedékérők elhelyezésére és menedékjogi kérelmük elbírálására.

A mostani gyakorlat "nagyon nem megfelelő", ezért az EU-s tagállami vezetőknek cselekedniük kell, végre "rendezett eljárásokat" kell kialakítani - mondta Horst Seehofer.

Herbert Kickl hangsúlyozta, hogy Ausztria továbbra sem hajlandó befogadni a Földközi-tengeren kimentett menedékkérőket, azért sem, mert a júniusi EU-csúcson arról is döntöttek, hogy nem szabad erősíteni a "pull faktorokat" - az embereket az EU-ba vonzó tényezőket -, és szét kell zúzni az embereket Észak-Afrikából az EU-ba bejuttató embercsempészek "üzleti modelljét".

Hozzátette, hogy magát a tengeri mentés kifejezést sem fogadja el.

Mentésre olyan személyek szorulnak, akik valahol váratlanul vészhelyzetbe kerültek, és ilyesmiről nem lehet beszélni mindazok esetében, akik "az embercsempész-infrastruktúra igénybevételével" tengeri úton megközelítik az EU területét - fejtette ki az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) politikusa.

Horst Seehofer kiemelte: reményei szerint az osztrák EU-elnökség munkája révén a következő hónapokban sikerül "valóban megfelelő, tartós európai megoldásokra jutni".

Az EU-s tagállami vezetők "szándéknyilatkozatait" konkrét intézkedéseknek kell követniük - mondta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke.

Herbert Kickl aláhúzta, hogy a menedékkérőknek az EU-ban "ellenőrzött intézményeket" kell kialakítani, amelyekben egy "gyors, hatékony és korlátozó jellegű" eljárás révén kell megállapítani, hogy védelemre szorulnak-e.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!