Illegális bevándorlás - Újabb embercsempészeket fogtak el Szerbiában

Külföld, 2022.07.28

Újabb embercsempészeket fogtak el a magyar határhoz közeli Szabadkán csütörtökön - közölte rendőrségi forrásokra hivatkozva a szabadkai Pannon RTV.

A három szír és egy iraki állampolgárt azzal gyanúsítják, hogy illegális bevándorlóknak segítettek Szerbiából az Európai Unió területére jutni.

A Pannon RTV beszámolója szerint a szabadkai befogadóközpontban több száz migráns tartózkodik, a legtöbbjük nappal pihen, este pedig megpróbál átjutni Magyarország területére.

Júliusban két nagy, migránsok elleni akció is volt Vajdaságban. A hónap elején a kelebiai erdőben csapott össze két migránscsoport, és az összetűzésnek halálos áldozatai is voltak. Akkor 85 illegális bevándorlót fogtak el, míg két napja a határ melletti Horgoson 120 migránsra csaptak le a rendőrök. Az elfogottakat a déli határhoz, illetve a horvát határhoz közeli Sidre szállították.

Aleksandar Vulin belügyminiszter korábban többször is kijelentette, hogy Szerbia nem lesz a migránsok "parkolóhelye", és nem engedhető meg, hogy bárki is törvényellenesen fegyvert hordjon magánál.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke csütörtökön a Szabadkai Magyar Rádióban örvendetesnek nevezte, hogy a belügyi szervek az utóbbi időben egyre erőteljesebben lépnek fel a migránsokkal szemben a magyar határhoz közeli településeken, és üdvözölte azt is, hogy Magyarország növeli a határkerítés magasságát.

Mint mondta, a migránsok egyre szervezettebbek, eltökéltebbek és agresszívebbek. Hozzátette: a VMSZ már 2015 óta igyekszik felhívni a szerbiai politikai vezetés figyelmét arra, mekkora problémát jelentenek az ide érkezők.

A politikus szerint ahhoz, hogy javuljon a migránshelyzet, már Szerbia déli, Észak-Macedóniával közös határánál meg kellene állítani az illegális bevándorlókat. "Ameddig ez nem következik be, addig itt fenn, északon gyakorlatilag a következményekkel találkozunk, és sokkal nehezebb lesz ezt kezelni" - húzta alá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!