Illegális bevándorlás - Vezető cseh politikusok újra elutasították a migrációs kvótákat

Külföld, 2018.09.12

Csehország továbbra is elutasítja a kötelező menekültkvótákat, és felhívja a figyelmet arra, hogy a problémákat ott kell megoldani, ahonnan a migránsok származnak.

A cseh parlament, a kormány és az illetékes minisztériumok vezetői, akik Milos Zeman államfő meghívására szerdán a Hradzsinban tárgyaltak az ország külpolitikájáról, egyetértettek abban, hogy a kötelező menekültkvóták elutasítása helyes. Ugyanakkor szükségesnek tartják, hogy nagyobb és hatékonyabb segítséget nyújtsanak azoknak a régióknak, ahol konfliktusok vannak, amelyek illegális migrációhoz vezettek.

Csehország továbbra is szorgalmazni fogja, hogy a közös európai menekültbefogadási rendszer olyan értelemben módosuljon, hogy a jövőben meggátolja a visszaéléseket - olvasható abban a közös nyilatkozatban, amelyet a mintegy kétórás találkozó után az elnöki sajtiroda hozott nyilvánosságra. A korábban jelzett sajtóértekezletre végül egyetlen politikus sem érkezett meg.

A cseh politikai vezetők továbbá egyetértettek abban, hogy nem szűntek meg az okok, amelyek miatt az Európai Unió Oroszország ellen büntetőintézkedéseket vezetett be, és egybehangzóan támogatták, hogy Csehország izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezze át. Megerősítették, hogy Milos Zeman államfő az ősszel hivatalos látogatást tesz Izraelben.

A legfelsőbb cseh politikai vezetők találkozójáról hiányzott Milan Stech, a szenátus elnöke, aki franciaországi látogatáson tartózkodik. Stech kérését, hogy a találkozón a felsőház első alelnöke helyettesítse, az államfő elutasította. A prágai sajtó felhívta a figyelmet arra, hogy Stech az utóbbi időben többször nyíltan bírálta az államfőt, minek következtében kettejük korábban igen jó viszonya nagyon megromlott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!