Illegális bevándorás - Szijjártó a Corriere della Serának: nincs menekültválság

Külföld, 2017.03.10

A problémát az okozza, hogy az Európai Unió vezetői gyakran aggódnak, de azután ujjukat sem mozdítják, miközben az unióba érkezők többsége nem menekült, hanem gazdasági migráns - vélekedett a migrációs válságról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Corriere della Sera olasz napilapban pénteken megjelent interjúban.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy Magyarországnak meg kell védenie határait. "Kijelentettük és megismételjük, az illegális bevándorlóknak nem szabad belépniük (Magyarországra)" - mondta a legnagyobb példányszámú olasz napilapnak.

Hozzátette: nincsen menekültválság, az érkezőknek csak kis része menekült, a többiek gazdasági bevándorlók. "Az embereket arra bátorító politika, hogy jöjjenek Európába, ellentétes az unió érdekeivel. A migránsokat a helyszínen kell segíteni, mielőtt útra kelnének" - mondta Szijjártó Péter. Megjegyezte, hogy a menedékkérők is "megérkeznek, kérelmet nyújtanak be, és azután eltűnnek".

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Donald Trump amerikai elnök győzelmét Orbán Viktor miniszterelnök miért nevezte lehetőségnek Magyarország és Európa számára, Szijjártó Péter hangsúlyozta: Donald Trump a külpolitikában felhagyott az amerikai demokrácia exportjával, jól érzékelve, hogy ez nem mindenhol ugyanúgy alkalmazható recept. Másrészt Trump migrációs politikája szintén a határok védelmén alapszik.

A magyarországi civil szervezetekről szólva Szijjártó Péter kijelentette, hogy ezek befolyásolni akarják az állami döntéseket. "Megérkeznek Magyarországra, és mindenről véleményt mondanak, miközben senki sem választotta meg őket. Amit kérünk, az az átláthatóság: meg kell mondaniuk, ki finanszírozza őket. Mit kell eltitkolniuk?" - zárta interjúját a magyar tárcavezető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!