Illegális bevándorlás - A bajor CSU továbbra is ragaszkodik a felső határhoz a menedékkérők befogadásában

Külföld, 2017.07.17

A bajor jobbközép CSU a testvérpárt CDU elutasítása ellenére továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Németországban felső határt jelöljenek ki a menedékkérők befogadásában, és hétfőn elfogadott választási programjában garanciát vállal arra, hogy nem fordul elő többé a menedékkérők 2015-ben tapasztalt tömeges beáramlása.

Az Angela Merkel kancellár vezette testvérpárttal, a CDU-val közösen kidolgozott választási programot kiegészítő, a CSU önálló törekvéseit összefoglaló programban rögzítették: "garanciát adunk az embereknek, hogy nem lesznek megint olyan állapotok, mint 2015 őszén".

Ennek biztosításához elsősorban a menekülésre késztető okok megszüntetésre kell törekedni, a menekülteknek pedig a hazájuk térségében kell segítséget adni, "hogy ne is induljanak el a hozzánk vezető veszélyes úton" - áll a Bajorország-terv nevű a programban, amely szerint a balkáni migrációs útvonalat továbbra is zárva kell tartani, gondoskodni kell az uniós külső határok védelméről, és az EU-Törökország menekültügyi megállapodáshoz hasonló megállapodásokat kell kötni az észak-afrikai térség államaival.

Az EU-n belül "a jövőben méltányos módon el kell osztani a védelemre szoruló embereket", akik csak a tagállamok által összeállított "közös kontingensekben" - nagyobb létszámú csoportokban - érkezhetnek az EU területére.

Az EU-ban valamennyi tagországnak hozzá kell járulnia a menekültügyi feladatok ellátásához, az "egységes menekültügyi jogalkotásnak és teljesítőképességüknek megfelelően" - áll a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra készített programban, amelyet a CSU müncheni elnökségi ülésén fogadtak el.

Németországon belül a felső határ bevezetése mellett a családegyesítési jog további korlátozásáról is gondoskodni kell, és tovább kell folytatni az ellenőrzést a határokon, amíg nem működik megfelelően az uniós külső határ ellenőrzése. Amennyiben pedig újabb erős menekülthullám éri el az országot, tranzitzónákat kell kialakítani a határ térségében.

Andreas Scheuer, a párt főtitkára az elnökségi ülés után azt hangoztatta, hogy a menekültügy mellett egy sor további területet érintő Bajorország-terv nem "ellenprogram" a CDU/CSU pártszövetség közös választási programjával szemben, hanem a "bajor érdekeket" szolgáló törekvések összefoglalója.

Hozzátette: mindazt, amire a CSU garanciát vállal, rögzíteni kell a következő CDU/CSU-s vezetésű szövetségi kormány programjában.

A program változást jelez a migrációs válság eddigi legsúlyosabb szakaszában folytatott politikához képest, mert a CSU ugyan továbbra is ragaszkodik a befogadható menedékkérők számának korlátozásához évi 200 ezer főben, de nem vállal külön garanciát ennek a felső határnak a bevezetésre.

Horst Seehofer pártelnök, bajor miniszterelnök is eltávolodott a korábban erőteljesen képviselt követeléstől, az elnökségi ülés előtt tett nyilatkozatában jelezte, hogy a CSU nem kötné mindenképpen a felső határ bevezetéséhez a részvételét egy újabb szövetségi kormányban. Mint mondta, először meg kell nyerni a Bundestag-választást, és minden egyébről majd azután kell tárgyalni.

Angela Merkel egy vasárnapi interjúban ismét elutasította a felső határ gondolatát. Az ARD országos köztelevízióban sugárzott interjúban elmondta, hogy a Bundestag-választás után kell majd beszélni a CSU önálló elképzeléseiről, de nem kell tartani a két párt között a migrációs válság révén keletkezett feszültség kiújulásától.

A CDU és a CSU egyetért abban, hogy a Németországba érkező menedékkérők számát csökkenteni, beáramlásukat pedig "rendezni és irányítani" kell, és küzdeni kell a menekülésre késztető okok megszüntetéséért. "Szerintem így a felső határ nélkül is elérjük, amit akarunk" - mondta Angela Merkel.

A szövetségi belügyminisztérium adatai szerint az idei első fél évben 90 389 menedékkérőt regisztráltak. Egy évvel korábban, 2016 első fél évében még nagyjából kétszer, 2015 első hat hónapjában pedig nyolcszor ennyi menedékkérő érkezett Németországba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!