Illegális bevándorlás - A csehek többsége elutasítja a menekültek befogadását

Külföld, 2017.03.27

A csehek 61 százaléka elutasítja a háborús menekültek befogadását, ez három százalékkal kevesebb, mint 2016 végén - derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét hétfőn hozták nyilvánosságra Prágában.

A CVVM közvélemény-kutató intézet februári felmérése szerint a megkérdezett cseh állampolgárok 32 százaléka úgy véli, hogy a menekülteket átmeneti időre, a veszély elmúltáig be kellene fogadni. Mindössze az emberek három százaléka nyilatkozott úgy, hogy a menekülteknek letelepedési engedélyt kellene adni Csehországban.

A háborús menekülteket a megkérdezett személyek 73 százaléka minősítette veszélyforrásnak. Általános az elvárás, hogy minden bevándorlónak alkalmazkodnia kellene a csehországi szokásokhoz és körülményekhez.

A felmérésben részt vevők 73 százaléka a jelenlegi legnagyobb veszélyforrásnak az Iszlám Állam terrorista szervezetet nevezte meg. A kelet-ukrajnai helyzetet, az ottani ukrán-orosz konfliktust a cseh állampolgárok 41 százaléka tartja komoly veszélyforrásnak.

A nemzetközi konfliktusok iránti érdeklődés a cseh közvélemény körében általában magas. A menekültek körüli problémákat a megkérdezettek 63 százaléka kíséri rendszeres figyelemmel, négy százalékkal többen, mint a tavalyi év végén. Az Iszlám Állammal kapcsolatos fejleményeket az emberek 57, míg a kelet-ukrajnai konfliktust 32 százalék figyeli rendszeresen - mutatta meg a felmérés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!