Illegális bevándorlás - A horvát határ felé indult mintegy száz migráns Belgrádból

Külföld, 2016.11.11

Gyalog indult el a horvát határ felé mintegy száz migráns Belgrádból pénteken, a főként férfiakból álló csoport tagjainak többsége Afganisztánból és Pakisztánból származik.

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint a migránsok azt remélik, hogy Horvátországon keresztül juthatnak el Nyugat-Európába, azt tudják, hogy a magyar határ le van zárva, ott nem juthatnak át. A 125 kilométeres utat a hideg idő, és az időnként eleredő eső nehezíti. A migránsok útvonalát szerb rendőrök biztosítják.

A sajtó beszámolói szerint a migránsok azért indultak útnak, mert a szerbiai befogadóközpontok megteltek, és nem akarnak a parkokban a szabad ég alatt aludni. A szerb kormány illetékesei viszont azt közölték, még van hely a központokban.

A becslések szerint 6-10 ezer migráns tartózkodik az országban, a befogadóközpontokban pedig hatezer ember elszállásolására van lehetőség. A hatóságok az ország összes központját szeretnék feltölteni, a migránsok viszont nem akarnak a déli intézményekbe utazni, az ugyanis távol van a magyar határtól.

Nem ez az első alkalom, hogy a Szerbiában rekedt migránsok gyalog indulnak útnak az Európai Unió felé. Július közepén, valamint október elején szintén gyalog indultak el a migránsok a szerb fővárosból a magyar határ felé, azonban mindkét alkalommal egy nap után feladták a sétát.

Az utóbbi egy évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. Márciusban azonban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni.

Szerbia júliusban tovább szigorított a határvédelmén, és a rendőrök, valamint a katonák közös járőrözésbe kezdtek a Bulgáriával és a Macedóniával közös határszakaszon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!