Illegális bevándorlás - A horvát hatóságok húsz migránsra bukkantak egy tehergépjárműben

Külföld, 2017.02.20

Húsz illegális bevándorlóra bukkantak határellenőrzés közben a horvát hatóságok a hétvégén egy horvát rendszámú tehergépjárműben Isztriában - jelentette a horvát sajtó hétfőn a belügyminisztérium honlapjára hivatkozva.

A horvát állampolgárságú sofőr mellett két román állampolgár is utazott a kamionban, a raktérben pedig 18 afgán - közülük 10 kiskorú -, továbbá egy pakisztáni és egy bangladesi migráns tartózkodott. A rendőrség megállapította, hogy 18-an közülük már menekültstátust kértek Horvátországban, és nagy valószínűséggel még a kérelmük elbírálása előtt Nyugat-Európába akartak szökni.

A nagykorú illegális bevándorlók ellen a rendőrség büntetőjogi eljárást indított, mert megsértették a schengeni határokra vonatkozó beutazási szabályokat, de részleteket nem ismertetett a szabályok megsértésének mibenlétéről. Őket visszaküldik a zágrábi és kutinai menekültközpontokba, míg a kiskorúakat a zágrábi és károlyvárosi ifjúsági központokban helyezik el.

A horvát és a két román állampolgárt őrizetbe vette a rendőrség.

Az utóbbi mintegy másfél évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. Tavaly márciusban azonban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni. Horvátországban 2015 szeptembere óta csaknem 700 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba, de az országba belépő migránsok száma azóta a töredékére csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!