Illegális bevándorlás - A menekültek számának további csökkentését szorgalmazza az osztrák külügyminiszter

Külföld, 2017.02.05

A menekültek számának további csökkentését és az elutasított menedékkérelemmel rendelkezők anyagi támogatásainak megvonását szorgalmazza Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a Die Presse című osztrák lap vasárnapi számában megjelent interjúban.

"Aki illegálisan van a városban, az is kap az adófizetők pénzéből" - mondta a miniszter. Indoklása szerint Bécs városa szociális segélyben részesíti azokat is, akik elutasított menedékkérelemmel rendelkeznek. "Ezért nem szabad csodálkozni, ha nehéz valakit kiutasítani" - mondta a miniszter.

Bécsben mintegy 20 ezer menekült részesül szociális juttatásban, több mint hatezren "megtűrtek", mivel különböző okok miatt nem tudják őket kitoloncolni - közölte a Kurier című osztrák lap még január közepén. A novemberi számok időközben növekedhettek - állapította meg a lap, amely szerint a minisztérium ugyan megerősítette a számokat, hivatalosan nem kommentálta azokat. Az újság szerint a hatezer ember közül 2600-an rendelkeznek elutasított menedékkérelemmel és 3400-an pedig kiegészítő védelmet kapnak. A szóban forgó kiegészítő védelem azoknak jár, akik a genfi egyezmény szerint nem tekinthetők menekültnek, azonban számukra az esetleges halálbüntetés vagy más jellegű önkény miatt mégis veszélyes lehet visszatérni a származási országba.

Sebastian Kurz a Die Pressének arról is beszélt, hogy vannak olyan országok, amellyel létrejött a visszatoloncolási szerződés, azonban mégsem veszik vissza állampolgáraikat. Kurz úgy vélte, hogy a legnagyobb probléma, hogy a migránsoknak gyakran nincsenek személyes dokumentumaik.

A tárcavezető úgy látja, hogy az Ausztriába érkező menekültáradat nagy gondot jelent a munkaerőpiacnak és a társadalomnak egyaránt. Mint fogalmazott: nem ismétlődhet meg a 2015-ös, de a 2016-os év sem.

Szakértőkre hivatkozva azt mondta, hogy a kérelem benyújtása után egy évvel a menekültek kilencven százaléka munkanélküli, míg öt év után mindössze harmadának van munkája.

A néppárti miniszter szerint a kormány arról egyezett meg, hogy jelentősen csökkenteni kell az országba érkező menekültek számát, azonban konkrétumokat nem említett. "Meglátjuk, hogyan alakul" - mondta. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) korábban azt javasolta, hogy felezzék meg az országba érkező menekültek kvótáját, és idén 17 500 kérelmi eljárás elindulását engedélyezzék. Azonban ezen számok a módosított kormányprogramba nem kerültek be.

A héten elfogadott módosított kormányprogramban megfogalmazott integrációs passzus szerint a menedékkérőknek az integráció miatt egy évig kötelezően kell német nyelvi és úgynevezett értékkurzusokra járniuk, valamint juttatás nélküli közmunkát végezniük. A tervek szerint amennyiben a menekültek nem látogatják ezen tanfolyamokat, úgy eleshetnek a szociális juttatástól. Azon menedékkérőknek is el kell járniuk a képzésekre, akik várhatóan megkapják a menekültstátuszt. Jelenleg 15 ezren vesznek részt az értékkurzusokon, 2017-ben 35 ezer új helyet teremtenek.

Betiltanák továbbá a köztereken az egész arcot eltakaró burka viselését és 150 eurós (mintegy 46 ezer forintos) büntetést szabnának ki azokra, akik mégis elfedik az arcukat. A néppárti Kurz által szorgalmazott intézkedés szabályozná azt is, hogy a tanároknak, a jogászoknak, az ügyvédeknek és a rendőröknek "világnézeti és vallási szimbólumoktól" mentesen kell megjelenniük.

Egyúttal megállapodtak abban is, hogy csökkentik az illegális menekültek számát, szigorítják a határellenőrzést és büntetnék azokat, akik elutasított menedékkérelem esetén nem hagyják el az országot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!