Illegális bevándorlás - A migránsok bántalmazása miatt feljelentést tett két horvát szervezet

Külföld, 2017.03.07

A migránsokkal szembeni rendőri erőszak miatt feljelentést tett Horvátországban az Are You Syrious? és az Üdvözöljük Kezdeményezés elnevezésű civil szervezet - közölte kedden a horvát Nova TV.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet január végén jelezte, hogy a horvát hatóságok erőszakkal visszafordítják a migránsokat Szerbiába anélkül, hogy mérlegelnék menedékkérelmüket. Hozzátették, hogy bár erről már decemberben levélben értesítették a horvát belügyminisztériumot, nem indult belső vizsgálat az ügyben. A két, migránsokat segítő horvát szervezet ezért úgy döntött, büntetőjogi feljelentést tesz az erőszakot alkalmazó, ismeretlen rendőrök ellen.

A két egyesület aktivistái időközben újabb tanúvallomásokat gyűjtöttek. Huszonöt migránssal készítettek interjút Szerbiában, akik elmondták, hogyan toloncolták őket vissza Szerbiába, miután illegálisan átlépték a szerb-horvát határt.

Azt mondták, hogy a horvát hatóságok nem biztosítottak számukra menedéket. A főleg afganisztáni és pakisztáni bevándorlók mos is azt állították, hogy a rendőrök bántalmazták őket és elvették személyes tárgyaikat. Szavaik szerint gumibottal és ököllel ütlegelték és arra kényszerítették őket, hogy mezítláb álljanak a hóban, majd havat szórtak a ruhájuk alá és a nyakukba kötötték a cipőjüket. Néhányan közülük arról beszéltek, hogy a rendőrök két sorba álltak, s közöttük kellett átfutniuk, miközben ütlegelték őket.

A két civil szervezet által gyűjtött történetek egyike szerint a rendőrök provokálták az általuk feltartóztatott migránsokat, hogy verekedésre bírják őket, s amikor ezzel kudarcot vallottak, a földre teperték és ott verték meg őket. Az egyik migráns egy hétig nem tudott enni a sérülései miatt - állították.

Az erőszak a migránsokkal szemben nem szűnt meg - hangsúlyozza közleményében az Are You Syrious? és az Üdvözöljük Kezdeményezés -, ezért felhívják az illetékes intézményeket, hogy mielőbb állítsák le a törvényellenes és szakszerűtlen viselkedést a legsérülékenyebbekkel szemben, akiknek védelemre van szükségük.

A horvát belügyminisztérium korábban visszautasította a vádakat. A biztonsági kihívások, amelyek a menekültválságból adódnak, hatással vannak a különböző bűncselekményekre, ilyen az embercsempészet, amely ellen a rendőrségnek határozottan kell fellépnie - fogalmaztak. Ugyanakkor Horvátország biztonságos ország, és emberségesen bánik a menekültekkel - tették hozzá.

Horvátország határait nem védi kerítés, mindazonáltal a szerb-horvát határszakaszon fokozott a rendőri jelenlét.

Az utóbbi közel másfél évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. Tavaly márciusban azonban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedéket kérni. Horvátországban 2015 szeptember óta csaknem 700 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba, de az országba belépő migránsok száma azóta a töredékére csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!