Illegális bevándorlás - A migránsok számának korlátozását követeli a volt olasz kormányfő - FRISSÍTÉS - (új: Renzi új bejegyzése, részletek)

Külföld, 2017.07.07

"Numerus clausus", azaz maximális befogadási létszám olaszországi bevezetését helyezte kilátásba a migránsokat illetően Matteo Renzi volt kormányfő, a balközép miniszterelnök-jelöltje.

"Nem érezhetjük magunkat vétkesnek, ha nem tudunk befogadni minden migránst" - idézte az olasz média a Demokrata Párt (PD) vezetőjét. Hozzátette, ha az EU lezárja kikötőit a migránsokat szállító hajók előtt, akkor Olaszország az európai források csapjait zárja el. Renzi szerint Olaszországnak nem kellene európai uniós hozzájárulást fizetnie abban az esetben, ha az EU-ban nem lesz "egyenlőbb" a menekültválság terheinek elosztása. "2018-ban ismét megvitatjuk a költségvetést Brüsszelben. Ha más országok nem vesznek át menekülteket, akkor helyesnek vélem, ha Olaszország nem fizeti meg a 20 milliárdos uniós hozzájárulást" - tette hozzá.

Később Matteo Renzi közösségi oldalán újabb bejegyzést jelentett meg. Azt írta, "szeretném, ha megszabadulnánk a lelkiismeret-furdalástól. Nekünk nem erkölcsi kötelességünk befogadni a migránsokat, ezt ismételjük önmagunknak. Segítésük számít erkölcsi kötelességnek, de igazából saját hazájukban tudjuk őket segíteni. A különbségtétel nélküli migráció kockázatait nem vállalhatjuk". Az idézetek Matteo Renzi hamarosan megjelenő, Avanti! (Előre!) című könyvéből származnak.

Renzi sorai azonnali tiltakozást váltottak ki a balközép PD politikusai és szavazói, valamint a jobbközép ellenzéki pártok részéről is. Enrico Letta volt PD-főtitkár és volt miniszterelnök elhatárolta magát Renzitől. A PD szavazói szerint Matteo Renzi szavai az Északi Liga migránsellenes kijelentéseire emlékeztettek. Az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) szerint Matteo Renzi őket vádolja rasszizmussal, miközben ugyanazat írja le, amit az M5S hangoztat a migrációról. Végül a bejegyzést Matteo Renzi eltávolította Facebook-profiljáról. A volt kormányfő új honosítási törvény bevezetését is sürgette. A kormánypártoknak a jogszabály módosítására irányuló erőfeszítései hetek óta szolgáltatnak vitatémát Rómában. A kabinet a származáson alapuló vérségi elvet (ius sanguinis) kibővítené a területi elvvel (ius soli), ami azt jelenti, hogy a reform nyomán mintegy 800 ezer, már Olaszországban született bevándorló gyermek kaphatná meg automatikusan az állampolgárságot. Az Olaszországban született gyerekek a vérségi elv szerint jelenleg csak akkor kapják meg az állampolgárságot, ha valamelyik szülőjük olasz állampolgár. A törvénytervezet ellen a jobboldali pártok hevesen tiltakoznak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!