Illegális bevándorlás - A strasbourgi bíróság megtiltotta nyolc gyerek és egy terhes nő tranzitzónába szállítását

Külföld, 2017.03.28

Ideiglenes intézkedésként az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) hétfő este megtiltotta nyolc tinédzsernek és egy veszélyeztetett terhes menedékkérőnek a magyar-szerb határ menti tranzitzónába szállítását - közölte a kilenc menedékkérőt képviselő Magyar Helsinki Bizottság kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint az intézkedés megtiltja, hogy a kísérő nélküli kiskorú menedékkérők fóti otthonában lévő nyolc tinédzsert és a veszélyeztetett terhes, pszichiátriai kezelésre szoruló ugandai nőt a közeljövőben a röszkei vagy a tompai tranzitzónába vigyék át, és ott "fogva tartsák őket".

A strasbourgi bíróság beavatkozását a Magyar Helsinki Bizottság indítványozta múlt pénteken és hétfő délelőtt. Szerintük a bírósági intézkedés azért volt sürgős, mert kedden életbe lépett az új határőrizeti szabályozás, amelynek alapján "nyilvánvalóan sérülékeny, ezért egyedi bánásmódot igénylő ügyfeleiket" nyitott táborból a tranzitzónák egyikébe "zárhatták volna".

Az EJEB a kilenc menedékkérő panaszát kiemeltként kezeli, és a magyar kormánynak kérdéseket tett fel, amelyekre annak április 10-ig kell választ adnia - közölték. A bíróság arra kíváncsi, mikorra tervezik a panaszosok átszállítását, és mi ennek a jogalapja. A tranzitzóna jelenleg alkalmas-e a sérülékeny menedékkérők speciális igényeinek kielégítésére, van-e például megfelelően képzett személyzet, van-e lehetőség tanulásra, és rendelkezésre áll-e megfelelő orvosi ellátás? Vajon a kiskorúak hasonló körülmények között lesznek-e, mint a felnőttek, és ha igen, mi annak a jogalapja? - sorolták a strasbourgi bíróság kérdéseit.

A szervezet emlékeztetett arra: a Magyar Helsinki Bizottság már 2015 szeptemberében felhívta a kormány figyelmét a szabályozás jogellenességére. Ahogy a strasbourgi bíróság korábbi, két bangladesi menedékkérőt érintő ítélete, úgy a mostani ideiglenes intézkedés is igazolja a Helsinki Bizottság és más, magyar és nemzetközi szervezetek sorozatos figyelmeztetését - tették hozzá.

Az Országgyűlésben március 7-én, a kormány javaslatára elfogadott törvénymódosítások szerint tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben menedékjogi kérelmet kizárólag személyesen, a határon lévő tranzitzónákban lehet benyújtani. Minden menedékkérőnek - kivéve a 14 év alatti, kísérő nélküli kiskorúakat - kérelme jogerős elbírálásáig a tranzitzónában kell várakoznia, azt csak kifelé - vagyis a most meglévő tranzitzónák esetében Szerbia felé - hagyhatja el. A törvénymódosításokat a folyamatban lévő kérelmek elbírálásánál is alkalmazni kell azzal a kitétellel, hogy ezekben az esetekben az elismerését kérő a tranzitzónát a jogerős döntésig elhagyhatja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!