Illegális bevándorlás - Ausztria és Magyarország tovább erősítette rendőri együttműködését

Külföld, 2017.09.05

Megállapodást írt alá Wolfgang Sobotka osztrák és Pintér Sándor magyar belügyminiszter a két ország biztonsági területen történő együttműködésének kibővítéséről, amely többek között az illegális bevándorlás elleni küzdelemben és a terrorgyanús személyek kiszűrésében segít majd - derült ki az osztrák belügyminisztérium keddi közleményéből.

A dokumentum szerint a Wolfgang Sobotka és Pintér Sándor által hétfőn Miklóshalmán (Nickelsdorf) aláírt új szerződés lehetővé teszi a határon átnyúló légi és vízi útvonalak megfigyelését, és az intenzívebb információcserét az embercsempészet elleni küzdelemben.

Eszerint az illegális bevándorlás megakadályozása érdekében az osztrák rendőrök már az utolsó magyar településen felszállhatnak a Magyarországról érkező és Ausztriába tartó vonatokra, hogy így biztosítsák a határon áthaladó szerelvények ellenőrzését.

Továbbá közös osztrák-magyar járőrszolgálatról is döntöttek, lehetőség lesz a terrorgyanús személyek határon átnyúló közös körözésére, valamint a határmenti sporteseményeken közös rendőri jelenlétre.

"Magyarország a biztonság kérdésében Ausztria egyik legfontosabb partnerországa" - idézte a közlemény Wolfgang Sobotka belügyminisztert, aki alapvető fontosságúnak nevezte a két ország közvetlen és fokozott együttműködését. Elmondta: a szervezett bűnözés nem ismer határokat, a rendőrségnek lépést kell tartania az új kihívásokkal.

"Az Ausztria és Magyarország közötti jó együttműködés garancia arra, hogy a Balkánon át érkező migrációs áradat megállítható" - hangsúlyozta a közlemény tanúsága szerint Pintér Sándor, aki szerint a megállapodás biztosítja azt is, hogy a rendőri együttműködés még tovább mélyíthető.

A két ország közötti rendőri együttműködés jogi alapját 2004-ben fektették le, és 2007 óta, amikor Magyarország belépett a (belső határellenőrzés nélküli) schengeni övezetbe, csak nőttek a közös rendőri munkát érintő kihívások - olvasható az osztrák belügyminisztérium közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!