Illegális bevándorlás - Ausztria támogatja a líbiai uniós határvédelemről szóló javaslatot

Külföld, 2017.05.18

Ausztria támogatja a Líbia déli határának védelmét szolgáló uniós küldetésről szóló német-olasz javaslatot - mondta Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter a Die Welt című német lap csütörtöki számában.

A jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa hangsúlyozta, hogy miután az ÖVP új elnöke, "Sebastian Kurz külügyminiszter kezdeményezésére sikerült lezárni a balkáni migrációs útvonalat, nagyobb figyelmet kell fordítani a Földközi-tengerre". Ezért "teljes mértékben támogatni kell Németország és Olaszország követelését" egy uniós misszió létrehozásáról Líbia déli határán.

Amennyiben ebben a térségben is sikerül "elzárni az áradat útját, erőteljesen megtizedelődik az Európa felé kifutó menekülthajók száma" - mondta Sobotka.

A Die Welt összeállítása szerint a javasolt vállalkozás igen nehéznek ígérkezik. A Nigerből Líbiába átkelő emberek száma ugyan az utóbbi időszakban csökkent, mert a nigeri kormány uniós támogatással határozottabban fellép az embercsempészek ellen, de a régió továbbra is a legfőbb útvonal mindazok számára, akik észak felé igyekeznek és megpróbálnak a líbiai partokról a Földközi-tengeren keresztül átkelni az EU területére.

A határvidéket "állig felfegyverkezett törzsek" uralják, amelyek egymással is hadakoznak, de összeköti őket a jól jövedelmező embercsempészet - emelte ki a Die Welt.

A Die Welt vasárnapi testvérlapja, a Welt am Sonntag még márciusban írt arról, hogy az EU-ban formálódik egy terv Líbia déli, Nigerrel, Csáddal és Szudánnal közös határának megerősítésére az illegális migráció elleni védekezés céljából. Legutóbbi számában pedig arról írt, hogy Thomas de Maiziere német és Marco Minniti olasz belügyminiszter az Európai Bizottságnak címzett közös felhívásában javasolja egy európai uniós határvédelmi misszió létrehozását a líbiai-nigeri határára. Elképzelésük szerint a misszióban valamennyi EU-tagállamnak részt kellene vállalnia.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!