Illegális bevándorlás - Avramopulosz: a tagországok 34 ezernél is több áttelepítésre tettek vállalást

Külföld, 2017.11.15

Az uniós tagállamok eddig több mint 34 ezer kiemelten veszélyeztetett menekült befogadását vállalták, ami azt mutatja, hogy elkötelezettek az illegális és életveszélyes utakat választó bevándorlás megszüntetése mellett, és  helyette meg akarják teremteni az Európába jutás biztonságos és jogszerű lehetőségét - jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja Brüsszelben szerdán.

Avramopulosz az európai migrációs stratégiáról szóló eredményjelentés ismertetésekor elmondta az uniós bizottság szeptemberben új programot indított, melynek alapján 2019 októberéig legalább 50 ezer kiemelten veszélyeztetett helyzetben lévő, elsősorban a Földközi-tenger középső medencéjében kialakult migrációs útvonalon érkezett menekültet kíván áttelepíteni, amelyhez eddig 16 tagállamból érkezett felajánlás.

Elmondta, hogy a jogellenes határátlépések száma 2017-ben 63 százalékkal csökkent a főbb migrációs útvonalakon. Az EU növelte a migráció kiváltó okainak kezeléséhez biztosított támogatást, különösen Törökországban, Líbiában és az afrikai stabilitással, valamint az illegális migráció okainak kezelésével foglalkozó szükséghelyzeti alap révén. Az unió fokozta az embercsempészet elleni küzdelmet, valamint a sivatagi és a tengeri életmentést az önkéntes visszatérés támogatásával, valamint az emberkereskedők és embercsempészek kézre kerítésére irányuló Triton és Sophia műveletekkel.

A menekültekkel és a fogadó országokkal szemben tanúsított uniós szolidaritás és támogatás tekintetében egyenletes ütemben folytatódnak az unió és Törökország között létrejött migrációs megállapodás alapján történő áttelepítések. A program keretében eddig összesen közel 26 ezer érintett áttelepítésére került sor.

A megállapodás keretében azonban alig kétezer visszatérésre került sor Törökországba 2016 márciusa óta, a görög hatóságoknak ezért fokozott erőfeszítéseket kell tenniük, és megfelelő erőforrásokat kell biztosítaniuk, hogy a Törökországba történő eredményes visszatérések végrehajtásáról gondoskodjanak.

Aláhúzta, hogy csaknem mindegyik tagállam tiszteletben tartotta jogi kötelezettségeit, Csehország, Magyarország és Lengyelország azonban mind ez idáig semmilyen intézkedést nem tett a bizottság júliusi véleményében foglalt kifogásaira, következésképpen velük szemben folytatódnak a kötelezettségszegési eljárások. Ha nem történik változás, az uniós bizottság megteszi a lehetősége szerinti következő lépéseket - jelentette ki.

Újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, hogy hisz a párbeszédben. A bizottság kísérletet tett erre az elmúlt hónapokban is - mondta. Arra emlékeztetett, hogy az Európai Unió Bírósága döntésében helyet adott a bizottság áthelyezésre ás áttelepítésre vonatkozó célkitűzéseinek, amely lehetőséget nyúlt a közös fellépésre, a szolidaritás minden tagállam részéről történő megvalósítására.

A biztos reményét fejezte ki, hogy az érintett három ország él ezzel a lehetőséggel, átgondolja álláspontját és részt vesz az uniós mechanizmusban.

Mint elmondta, előrelépés történt a visszatérés és a visszafogadás terén is. Az EU ezen a területen strukturált gyakorlati együttműködésre törekszik számos országgal, köztük Bangladessel, Elefántcsontparttal, Szenegállal, Malival, Nigériával és Tunéziával.

A jelentés szerint az uniós menekültügyi politika erősítése és hatékonyságának javítása érdekében a tagállamoknak növelniük kell pénzügyi hozzájárulásukat, hogy az afrikai stabilitással és az illegális migráció okainak kezelésével foglalkozó szükséghelyzeti alap folytatni tudja a líbiai és észak-afrikai programok támogatását. Az áttelepítések vonatkozásában a tagállamoknak további felajánlásokat kell tenniük a legalább 50 ezer férőhelyet biztosító célérték eléréséhez - közölte a görög uniós biztos.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!