TV műsor

Illegális bevándorlás - Avramopulosz: Szlovénia kulcsfontosságú szerepet tölt be a schengeni határok védelmében

Külföld, 2017.10.10

Szlovénia kulcsfontosságú szerepet tölt be a schengeni határok védelmében - jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős európai uniós biztos kedden Ljubljanában.

A görög biztos egynapos látogatásra érkezett a szlovén fővárosba, ahol Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszterrel tárgyalt a schengeni határellenőrzési kódexről.

Az Európai Bizottság szeptemberben nem javasolta a schengeni övezeten belüli határellenőrzések fenntartását, a tagállamok azonban különleges esetben továbbra is meghosszabbíthatják 6 hónappal, sőt szélsőséges esetben akár további három alkalommal is az ilyen ellenőrzéseket. Szlovénia mindazonáltal nem ért ezzel egyet.

Vesna Györkös Znidar a közös sajtótájékoztatón elmondta: Ljubljana elviekben nem ellenzi a belső határok ellenőrzését, de úgy vélte, hogy "a kritériumok túl lazák". Szavai szerint nem volt szükség az osztrák-szlovén határon Ausztria részéről bevezetett szigorított határellenőrzés meghosszabbítására.

Közlése szerint ebben az évben Ausztria mindössze 27 illegális bevándorlót küldött vissza Szlovéniába, míg a szomszédos Horvátországból - amely nem tagja a schengeni övezetnek - nőtt az illegális határsértők száma.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Szlovénia blokkolhatja-e Horvátország schengeni csatlakozását a szlovén-horvát határvita miatt, Avramopulosz azt válaszolta: reméli, hogy erre nem kerül sor, ha majd Zágráb teljesíti a kötelezettségeit.

"Az Európai Unióban (EU) nem engedhetjük meg, hogy a határok vita tárgyát képezzék az országok között" - húzta alá.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!